HRW: İsrail, Gazze'den gelen işçileri insanlık dışı koşullarda tutuyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail yetkililerinin Gazze'den gelen binlerce işçiyi haftalarca gözaltında tuttuğunu ve en azından bir kısmını insanlık dışı ve aşağılayıcı koşullara maruz bıraktığını açıkladı.

HRW, 7 Ekim'den sonra gözaltına alınan işçilerin İsrail ve Batı Şeria'da tutulduğunu ve bazılarının saldırılarla bağlantılı oldukları iddiasıyla sorguya çekildiklerini belirtti. 

3 Kasım'da 3 binden fazla Filistinli işçi serbest bırakıldı, ancak İsrail makamları, Gazze'den gelen işçilerin sayısını ve gözaltında tutulanların durumunu açıklamadı. 

HRW, bu durumu "aşağılayıcı kötü muamele" olarak nitelendirdi ve İsrail makamlarını soruşturma çağrısında bulundu.

HRW, gözaltına alınan işçilerle konuşarak, aşağılayıcı muamele, darp ve ölüm tehditleri gibi suistimaller yaşandığını tespit etti. 

İsrail yetkilileri, bu işçilerin sorgulandığını ve saldırılarla ilgili bilgi istendiğini belirtti. 

HRW’de göçmen hakları görevlisi Michelle Randhawa, "İsrail makamları, binlerce işçiyi haftalarca herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltında tuttu ve en azından bazılarını aşağılayıcı kötü muameleye maruz bıraktı." 

Randhawa, "7 Ekim saldırılarının faillerinin ve yataklık yapanların aranması, İsrail'de çalışma izni verilen işçilerin kötü muamele görmesini haklı çıkarmaz’’ diye ekledi. 

İsrailli yetkililere göre, 7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki saldırılarda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişi öldü. Gazze yetkililerine göre, İsrail saldırılarında 8 bin 500’den fazlası çocuk olmak üzere 22 bini aşkın Filistinli öldü.

Gazzeli yaklaşık 18 bin 500 işçinin 7 Ekim'de İsrail'de çalışma izni vardı, ancak o gün kaç kişinin İsrail'de olduğu belli değil. İzin almak için Gazze'den başvuranlar sıkı güvenlik değerlendirmelerinden geçiyor.

Randhawa, "İsrail makamları, 7 Ekim'de Gazze'den kaç işçinin İsrail'de olduğunu, kaçının gözaltına alındığını, herhangi birinin gözaltında kalıp kalmadığını ve gözaltına alınmalarının gerekçesini açıklamalı" dedi. 

Randhawa, "Gözaltında kötü muamele raporlarını araştırmalı ve tüm tutuklulara insani muamele yapılmasını sağlamalıdırlar’’ ifadelerini kullandı.