Hindistanlılar aşırı sıcaklar altında sandık başında

Hindistan'daki genel seçimlerin ikinci aşaması cuma günü başladı. Aşırı sıcaklar altında milyonlarca kişinin sandık başına gitmesi bekleniyor.

Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi'nin altı hafta sürecek bu seçimleri kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Rusya'nın toplam nüfusundan daha fazla toplam 968 milyon Hintli,olan alt meclisin 543 üyesini seçmek için sandık başına çağrıldı. 

Ülkenin dört bir yanından gelen oy pusulaları 4 Haziran'da sayılacak. Sonuçlar genellikle aynı gün açıklanıyor.

73 yaşındaki Modi, Hindistan'ın diplomatik etkisini ve ekonomik ağırlığını arttırdığı iki dönemlik görev süresinin ardından hala çok popüler. Siyasi analistler, Modi’nin milliyetçi partisinin muhalefet partilerinden oluşan bir koalisyona karşı kazanacağını tahmin ediyorlar.

Geçen hafta seçimlerin ilk aşamasında katılım oranı 2019 seçimlerine kıyasla yaklaşık dört puan düşerek %66'ya gerilerken, Hint basını bu düşüşten ortalamanın üzerinde seyreden hava sıcaklıklarını sorumlu tuttu. 

Oy kullanma işlemlerinin yeniden başlamasından kısa bir süre önce Narendra Modi seçmenleri “rekor sayıda” sandığa gitmeye çağırdı. Modi sosyal paylaşım ağı X'te “Yüksek katılım demokrasimizi güçlendirir” iddiasında bulundu.

Dünyanın en kalabalık ülkesinde seçim lojistiğini kolaylaştırmak için yedi aşamadan oluşan oy verme işleminin ikinci aşaması, bu hafta 40 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara maruz kalan bölgelerde gerçekleşiyor. 

Perşembe günü Hindistan meteoroloji servislerine göre, beş bölgenin oy kullanacağı doğudaki Bihar eyaleti de dahil olmak üzere birçok eyalette hafta sonu boyunca yoğun sıcak hava dalgası bekleniyor. Bu hafta mevsimsel ortalamanın 5,1 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi. 

Güneydeki Karnataka eyaleti ile Hindistan'ın en kalabalık eyaleti ve Hindu inancının merkezi olan kuzey Uttar Pradesh'in bazı bölgelerinde de sıcak hava dalgasında oy kullanılması bekleniyor. 

Bu hafta başında Hindistan Seçim Komisyonu, oy verme işleminin her aşamasından önce sıcak hava dalgalarının ve nemin etkisini incelemek üzere bir görev gücü oluşturduğunu açıkladı. The Hindu'ya göre bu karar, “sıcak hava dalgası koşullarının seçmen katılımında düşüşe yol açabileceği” için alınmış olabilir. 

Bilimsel araştırmalara göre, küresel ısınmanın bir sonucu olarak sıcak hava dalgaları daha uzun, daha sık ve daha şiddetli hale geliyor.  

Hindistan'ın ana muhalefet lideri Kongre partisinden Rahul Gandhi'nin seçim bölgesi de cuma günü oy kullanıyor. 53 yaşındaki lider, Modi’nin partisi BJP karşıtlarının kalesi olan güneydeki Kerala eyaletindeki koltuğunu korumak için mücadele ediyor. Gandhi,  X'te “Anayasanın bir askeri olmak, bugün evden çıkmak ve demokrasiyi korumak için oy kullanmak her vatandaşın görevidir” diye yazdı.