Hamburg aşırı sağa karşı ayağa kalktı

"Aşırı sağcılığa ve neo-Nazi ağlarına karşı Hamburg ayağa kalkıyor" sloganı altında on binlerce insan Jungfernstieg'de gösteri yaptı. Organizatörler güvenlik nedeniyle mitingi erken sonlandırdı.

Hamburg'da aşırı sağcılığa karşı düzenlenen gösteriye, polise göre 50 bin, DGB Hamburg’a göre 80 bin kişi katıldı.

Sendikalar, kiliseler, kültür çalışanları, iş dünyası dernekleri, partiler ve kulüplerden oluşan geniş bir ittifak miting çağrısında bulundu. Gösterinin arka planında, aralarında AfD yetkililerinin de bulunduğu aşırı sağcılar arasında Potsdam'da yapılan gizli toplantı vardı.

Kalabalık, "Hamburg'un tamamı AfD'den nefret ediyor" gibi sloganlar attı. 

Jungfernstieg'deki mitingin başlangıcında Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher (SPD), "AfD'ye ve onun sağcı ağlarına mesaj şu: Biz çoğunluğuz ve güçlüyüz çünkü birlik içindeyiz, çünkü ülkemizin ve demokrasimizin 1945'ten sonra ikinci kez yok edilmesine izin vermemeye kararlıyız" mesajını verdi.

Almanya'daki sağcı radikallerin bir darbe planladığını ve milyonlarca vatandaşın sistematik bir şekilde geri gönderilmesinin planlandığını öğrendiklerini belirten Tschentscher, “Bu da popülizmin ne kadar hızlı bir şekilde anayasa karşıtı, demokrasi ve halkı aşağılayıcı faaliyetlere dönüşebildiğini gösteriyor. Zamanı geriye, nefret ve şiddet dönemine döndürmek istiyorlar" dedi.

Almanya'daki Evanjelist Kilisesi'nin konsey başkanı vekili ve Hamburg Piskoposu Kirsten Fehrs ise, kiliseler olarak sessiz kalmayacaklarını ve kalmamaları gerektiğini belirterek, “Irkçılığın ve Yahudi karşıtlığının her türüne hayır” dedi.

Gösteri, Sınır Tanımayan Girişimciler Derneği, Kuzey Almanya'daki Evanjelik Lüteriyen Kilisesi ve DGB Hamburg tarafından düzenlendi.

Gösteriye Hamburg fahri yurttaşları Udo Lindenberg ve John Neumeier gibi ünlüler ve sporcular da destek verdi. 

Hafta sonu Aşağı Saksonya, Bremen ve Schleswig-Holstein'de çok sayıda gösteri daha planlanıyor.