Hamas: Bu Üçüncü İntifada

Donald Trump’ın Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı ardından başlayan gösteriler artarken, Hamas, gösterilerin ‘Üçüncü İntifada’ olduğunu duyurdu.

Sputnik’e konuşan Hamas sözcüsü Abdullatif el-Kanu, Üçüncü İntifada’yı başlattıklarını söyledi.

El-Kanu, “Protestoların devam etmesi ve ABD'nin kararını değiştirmesi için onlara baskı oluşturulması amacıyla Üçüncü İntifada'nın başladığını duyurduk. Gazze Şeridi'nde protesto eylemleri intifadanın başlaması kapsamında büyüyor. Bu Üçüncü İntifada” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) karşı ‘Öfke Günü’ sözünü verdiklerini savunan el-Kanu, protestolarn Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs’te devam edeceğini kaydetti.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararını protesto ettiklerini vurgulayan el-Kanu, Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak gördüklerinin altını çizdi. El-Kanu, “protestoların daha da gelişeceğini umuyoruz” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta aldığı kararla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve büyükelçiliği Tel-Aviv’den buraya taşıma kararı aldığını duyurmuştu.

Filistin’de birçok örgütün 1987 yılında başlattığı başkaldırıya verilen ad olan ‘İntifada’, 1993 yılına kadar sürmüştü.

Eylül 2000’de dönemin İsrail Başbakanı Ariel Sharon’un Kudüs’teki Mescid-i Aksa’yı ziyaretine tepki olarak başlatılan İkinci İntifada 2005 yılına kadar sürmüştü.  Birinci İntifada’da yüzlerce İsrail’li ile 2 binin üzerinde Filistin’li yaşamını yitirirken, İkinci İntifada daha kanlı olmuştu. İkinci İntifada sürecince bini aşkın İsrail’li ile 5 bini aşkın Filistin’li hayatını kaybetmişti.