Güney Afrika, İsrail'e karşı soykırım davası açtı

Gazze, Batı Şeria ve güney Lübnan'a yönelik İsrail saldırıları 85’inci gününde devam ederken Güney Afrika, İsrail'e karşı soykırım davası açtı.

İsrail kara kuvvetleri ve tankları Gazze'nin merkezindeki Bureij mülteci kampının doğu, güney ve kuzey eteklerine doğru ilerliyor. Hamas güçleri ise saldırıya karşılık veriyor.

İsrail'in güney Gazze'ye yönelik bombardımanı, İsrail ordusu, donanması ve hava kuvvetlerinin Han Yunus ve Refah'ta birçok yeri hedef almasıyla yoğunlaştı. İsrail, yerleşim bölgelerini ve sivil altyapıyı vurarak çok sayıda ölüme yol açtı. Birleşmiş Milletler'e göre perşembe ve cuma öğleden sonraları arasında gerçekleşen bu saldırılarda 187 Filistinli öldürüldü, 312 kişi de yaralandı.

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar'a ait bir tünel ağını ve saklandığı yeri yok ettiğini iddia etti.

İsrail ordusu, Cuma günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki bir İsrailli yetkilinin, İsrail'in kuzeyine yönelik saldırıların devam etmesi halinde Hizbullah'a karşı “tam ölçekli savaş” sözü vermesinin ardından güney Lübnan'da iki Hizbullah bölgesinin daha vurulduğunu söyledi.

BM Filistin Yardım Ajansı'nın (UNRWA) başkanı Philippe Lazzarini, İsrailli yetkilileri ve medya kuruluşlarını Gazze'ye yapılan yardım teslimatlarındaki boşluklar hakkında "temelsiz bir yanlış bilgi akışı yaratmakla" suçladı. Bu suçlama, İsrail’in UNRWA’nın yardım konvoylarına yönelik saldırıları sırasında geldi.

Gazze'de  7 Ekim'den bu yana süren savaşta en az 21 bin 507 kişi yaşamını yitirdi, 55 bin 915 kişi yaralandı . Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında revize edilen ölü sayısı bin 139 oldu.

GÜNEY AFRİKA İSRAİL’E DAVA AÇTI

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarının "soykırım" anlamına geldiğini söyleyerek Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı dava açtı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı Güney Afrika'nın bu hamlesini memnuniyetle karşılarken İsrail ise, "kan iftirası" olarak nitelendirerek reddetti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Haiat, X'te yaptığı açıklamada iddianın "hem gerçek hem de hukuki dayanaktan yoksun olduğunu" söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, İsrail'e olası bir "acil durum" silah satışını onaylamak için Kongre'yi devre dışı bıraktı.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi de BM Güvenlik Konseyi'nde, insani yardım yapılmadığı takdirde Gazze'de "çok daha fazla" insanın öleceği konusunda uyardı.

MÜLTECİ KAMPINDA 14 FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah'ın kuzeyindeki Jalazone mülteci kampından 14 Filistinliyi tutukladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Cuma günü İsrail güçleri tarafından göğsünden vurulan 17 yaşındaki bir çocuğun işgal altındaki Batı Şeria'da gözaltına alındığını söyledi. 

BİR GAZETECİ AİLESİYLE BİRLİKTE KATLEDİLDİ

Sağlık görevlileri ve Filistinli gazetecilere göre, uçaklar bu sabah Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat kampına da bir dizi hava saldırısı düzenledi 

Reuters'in haberine göre, Al-Quds Tv’de çalışan Filistinli bir gazeteci, kamptaki evlerine düzenlenen hava saldırısında bazı aile üyeleriyle birlikte öldürüldü.

Hamas yönetimindeki Gazze hükümetinin medya ofisi de, İsrail saldırısında 106 Filistinli gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) geçen hafta İsrail-Hamas savaşının ilk 10 haftasının gazeteciler için kaydedilen en ölümcül hafta olduğunu ve tek bir yılda tek bir yerde en çok gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.

Savaşta öldürülen gazetecilerin ve medya çalışanlarının çoğu Filistinliydi. ABD merkezli CPJ'nin raporunda, "İsrail ordusunun gazetecileri ve ailelerini açıkça hedef almasından özellikle endişe duyduğu" belirtildi.