Fransa’ya göre İngiltere göç meselesinde yeterli işbirliği yapmıyor

Fransa'nın Sayıştayı tarafından yayınlanan son rapor, Manş Denizi üzerinden küçük teknelerle gerçekleşen tehlikeli göçmen geçişlerinde İngiltere'nin iş birliği eksikliğini eleştiriyor.

Fransa'nın Sayıştayı tarafından yayınlanan bir rapor, İngiltere'nin Manş Denizi üzerinden küçük teknelerle yapılan yasadışı göçmen geçişlerini azaltma çabalarında yeterince iş birliği yapmamakla suçladı.

Raporda, 2020 yılında oluşturulan ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için kurulan ortak bir istihbarat biriminin yetersiz bilgi paylaşımı eleştiriliyor. Fransa ve İngiltere arasındaki bilgi alışverişinin dengesiz olduğu vurgulanıyor.

Raporla, Manş Denizi'ndeki göçmen krizinin ve bu zorlukların etkili bir şekilde yönetilmesi için iki ülke arasında artan iş birliğinin gerekliliğine işaret ediliyor.

Son yıllarda, Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık'a yapılan göçmen geçişleri önemli ölçüde arttı. Özellikle 2022 yılında, yaklaşık 46 bin göçmen bu yolu kullanarak Birleşik Krallık'a geçti. Bu göçmenlerin büyük çoğunluğu, Birleşik Krallık'a ulaştıktan sonra sığınma talebinde bulunuyor.

2018'den 2023 Mart'ına kadar bu yolculuğa çıkanların yüzde 92'si sığınma başvurusunda bulunurken, başvuruların sadece yüzde 13’ünün dosyaları işlendi.

Bunların da yüzde 86'sına mülteci statüsü veya farklı oturum kartlarıyla İngiltere’de kalma izni verildi. Veriler göçmenlerin yüzde  90’ının hâlâ İngiltere’de kağıtsız ve güvencesiz şartlarda kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Çarşamba günü Fransız polisinin, ölümcül bir gemi kazasından üç gün sonra, aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 100 göçmenin ülkenin kuzeybatısındaki Sangatte'den İngiltere'ye doğru yelken açmasını engellediğini bildirmişti.

Cumartesi gecesi, aralarında 14 yaşında Suriyeli bir gencin de bulunduğu 5 göçmen, İngiltere'ye ulaşmak amacıyla yaklaşık 9 derece sıcaklıktaki suda denizde bulunan bir tekneye ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetmişti.