Fransa, Türkiye'den gönderilen imamları kabul etmeyecek

Emmanuel Macron'un açıklamasına göre, Fransa 2024 yılının başından itibaren Türkiye dahil çeşitli ülkelerden gelen yeni imamları kabul etmeyecek.

Fransa, 2024 yılının 1 Ocak'tan itibaren çeşitli ülkeler, özellikle de Türkiye, Cezayir ve Fas gibi ülkelerden gönderilen yaklaşık 300 imamı kabul etmeyeceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu imamların kabulünü sonlandırmayı ve Fransa'da eğitilen imam sayısını artırmayı planladığını belirtmişti.

Bu politika değişikliği, Agence France-Presse (AFP) tarafından 29 Aralık Cuma günü, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in ilgili ülkelere yazdığı bir mektupla ortaya çıktı. Mektupta, Fransa'nın "imam gönderme" uygulamasını sonlandırma kararlılığı vurgulanıyor. 2024 yılının 1 Nisan'ından sonra, Fransa'da bulunan görevli imamlar, bu statü altında kalmaya devam edemeyecek. Fransa'da bulunan imamların statülerini değiştirmeleri gerekecek. 1 Nisan'dan itibaren ibadethane yönetimi olan derneklerin kendi imamlarını işe alıp doğrudan maaş ödemesine imkan tanıyan "özel bir çerçeve" uygulamaya konulacak. Hedef, yabancı imamların Fransa'da vaaz vermesini engellemek değil, hiçbirinin yabancı bir devlet tarafından maaşlandırılmamasını sağlamak.

Ayrıca, "Ramazan imamları" olarak bilinen ve Müslümanların kutsal ayı boyunca Fransa'ya gelen yaklaşık 300 hatibin ve okuyucunun gelişinin sorgulanmadığı belirtiliyor. Paralel olarak, Fransa'da görev yapan imamların en azından kısmen Fransa'da eğitilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu, Fransa İslamoloji Enstitüsü tarafından 2023'te başlatılan üniversite eğitimleri gibi eğitimleri de içeriyor.
Fransa, imamlara yönelik kültürel eğitimlerin yanı sıra, bu imamların üniversite eğitimlerine de destek verme niyetinde. AFP'ye göre, Fransa'da 2021'den beri bu uygulamadan etkilenmediğini söyleyen Fransa Camiler Birliği (UMF) Başkanı Mohammed Moussaoui, bu durumun 27 Faslı imamı da kapsadığını belirtti. Bu imamlar UMF dernekleri tarafından işe alınmış ve Rabat'tan finansman almadıkları belirtiliyor. Cezayir'den gelen imamların sayısının ise 120 olduğu tahmin ediliyor.

Emmanuel Macron, Şubat 2020'de Fransa'da İslam üzerindeki "yabancı etkilerini" sonlandırmak için bir dizi önlem açıklamıştı. Bu önlemler, imam gönderimi ve cami finansmanı gibi konuları içeriyordu. Fransa'da İslam dinini daha iyi organize etmek amacıyla, Şubat 2022'de Fransa İslam Forumu (Forif) başlatıldı. Bu forum, ülkedeki ikinci en büyük dinin temsilcileri olarak saha aktörlerinden oluşuyor. Ancak bu kurum, Fransa'daki İslam'ın parçalanmış yapısında kendine yer bulmakta zorlanıyor. Forif'in yıllık ikinci toplantısının önümüzdeki haftalarda düzenlenmesi planlanıyor.

ALMANYA DA AÇIKLAMIŞTI

Almanya İçişleri Bakanlığı da 14 Aralık'taki açıklamasında, Almanya'nın entegrasyonu teşvik etmek amacıyla kendi Müslüman din adamlarını yetiştirme arayışında olduğunu vurgulamıştı.

Almanya, Türk imamları Alman camilerine gönderen bir eğitim programının aşamalı olarak kaldırılacağını duyurmuştu.