Filistin’de gerginlik artıyor; İsrail alarmda

Kudüs’ün ABD tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınmasından sonra başlayan olaylara karşı Tel-Aviv yönetimi asker ve polis takviyesini sürdürüyor.

Çarşamba gününden bu yana başlayan gösteriler devam ederken, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, savaş uçakları ve tankların abluka altındaki Gazze Şeridi’ni vurduğu duyurulmuştu.

Gösterilerin yayılması ihtimaline karşı İsrail hem ordu hem de polis güçlerini harekete hazır hale getirdi. Gazze’de kontrolü elinde tutan Hamas’ın yeni bir ‘intifada’ çağrısı nedeniyle yüzlerce ek polis gücünün harekete geçirildiği öğrenildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğin bu kente taşınması talimatı ardından Filistin’den sert açıklamalar gelmişti. Birçok ülkenin yanı sıra Filistin Özerk Yönetimi, bu kararın ABD’nin arabuluculuk rolüne zarar verdiğini ve yeni bir şiddet dalgasını tetikleyeceği uyarısında bulunmuştu.

Son iki günde yaşanan gösterilerin yanı sıra Hamas veya diğer grupların Gazze’den roket saldırıları yaptıkları öğrenilmişti. Olaylarda onlarca kişi yaralandı.