FAO: Dünya gıda fiyatları yüzde 13,7 oranında düştü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya gıda fiyatlarının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13,7 oranında düştüğünü, bitkisel yağlar ve tahıllarda belirgin bir gerileme olduğunu belirtti.

FAO tarafından hesaplanan ve bir emtia sepetinin uluslararası fiyatlarındaki değişiklikleri izleyen gıda fiyat endeksi, gıda fiyatlarında düşüş yaşandığını gösteriyor. FAO’ya göre 2023 yılında dünya gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 13,7 oranında düştü.

Fiyat endeksi, 2022'de Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak fiyatlardaki artışın aksine, "iyi tedarik edilen dünya pazarlarını yansıtarak" tahıllar için yıl boyunca yüzde 15,4 oranında düştü.

En büyük düşüş bir önceki yıla kıyasla 2023 yılında yüzde 32,7 oranında düşen olan bitkisel yağlarda yaşandı. 

FAO'ya göre bu gerileme Aralık ayında da devam etti ve "özellikle soya yağı, biyodizel sektöründen gelen talepteki yavaşlamanın yanı sıra Brezilya'nın ana yetiştirme alanlarındaki hava koşullarının iyileşmesinden etkilendi".

Şeker, yüzde 26,7'lik artışla genel yıllık gerilemeden kaçan tek ürün oldu. Ancak o da nihayet düşmeye başladı: Aralık ayında endeks Kasım ayına göre yüzde 16,6 düşerek "son dokuz ayın en düşük seviyesine" ulaştı.

BM’ye bağlı FAO’ya şeker fiyatlarındaki düşüş temel olarak "Brezilya'daki üretim hızının devam etmesinin yanı sıra Hindistan'da etanol üretimi için şeker kamışı kullanımının azalmasından" kaynaklanıyor.