Erdoğan Çin’e gitti, ‘Sincan’da insanlar mutlu’ dedi!

Yeni Çin Haber Ajansı’na göre Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sincan’da insanların “mutlu yaşadığını” söyledi.

Sık sık ağız değiştiren ve ani geri dönüşleri ile dikkat çeken Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pekin’de mevkidaşı Şi Cinping tarafından şatafatlı bir şekilde karşılandı.

Yeni Çin Haber Ajansı’na göre Erdoğan, Sincan bölgesinde insanların “mutlu yaşadığını” söyledi.

Dört ay önce Türk Dışişleri Bakanı, Çin’in kuzey batısındaki bu bölgede Müslümanlara yönelik uygulamaları “insanlığa karşı suç” olarak nitelemişti.

Sincan’da Uygur toplumu üyelerinin yaptığı iddia edilen bir dizi kanlı saldırıdan sonra, Çin hükümeti, Orta Asya ve Pakistan ile sınırı olan bu geniş bölgede sert tedbirler hayata geçirdi.

Çin yönetimi, Sincan bölgesinde bir milyona yakın kişiyi yeniden eğitim kamplarına koymakla da suçlanıyor. Pekin bu rakamı yalanlarken, İslamcı radikalleşme ile mücadele amacıyla “mesleki formasyon merkezleri” ifadesini kullanıyor.

Şimdiye kadar Müslüman çoğunluklu ülkeler arasında Türkiye, açık bir şekilde bu merkezlere tepki gösteriyordu. Ancak Yeni Çin ajansı, Erdoğan’ın bu kez “dostane” bir dil kullandığına işaret ediyor.

Haber ajansı, “Recep Tayyip Erdoğan, Sincan bölgesinde farklı etnik gruplardan insanların Çin’in kalkınma ve refahı sayesinde mutlu yaşadıklarının bir gerçek olduğunu açıkladı. Türkiye, Çin-Türk ilişkilerine kimsenin nifak karıştırmasına izin vermeyecek” diye yazdı.

Aynı kaynağa göre Erdoğan, “Türkiye aşırılıkçılığa sıkı bir şekilde karşıdır, Çin ile karşılılık siyasi güven ve güvenlik alanında işbirliğini güçlendirmeyi istiyor” dedi.