Diyabet: MSF insülin kalemi fiyatlarını düşürmeye çağırdı

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), hazırladığı bir raporda diyabet hastalarının yüzde 60'ının kullandığı insülin kalemlerinin ülkelere göre fiyat farklılıklarına dikkat çekerek, fiyatların düşürülmesini istedi.

İNSÜLİN FİYATLARI

MSF’nin 8 Mayıs Çarşamba günü yayınladığı bir rapora göre insülin kalemleri günümüzde diyabet hastalarının %60'ı tarafından kullanılıyor. İnsülin kalemlerinin kullanımı şırıngadan daha kolay, dozajı daha hassas bir cihaz. 

Ancak sorun şu ki bu cihazın özellikle bazı ülkelerde birçok hasta için karşılanması zor bir maliyeti var.

Bu nedenle MSD başta Sanofi, Eli Lilly veya Novo Nordisk olmak üzere ilaç laboratuvarlarına fiyatlarını düşürme çağrısında bulunuyor. 

MSF, "İnsülin kalemleri yüksek gelirli ülkelerde bakım standardı olsa da, yüksek fiyatları nedeniyle düşük ve orta gelirli ülkelerde bu kalemlerin neredeyse hiçbir zaman kullanılamadığı ve insani yardım kuruluşları tarafından nadiren kullanıldığı anlamına geliyor" diyor.

MSF, ülkelere göre fiyat farklılıklarına dikkat çekiyor: İnsülin kalemleri Güney Afrika'da 3 dolara (2,79 euro), Amerika'da 28 dolara (26 euro civarı) satılıyorken, üreticiler için üretim maliyeti sadece 1,30 euro.

Diyabet prevalansı (tip 1 ve tip 2, teşhis edilmiş ve teşhis edilmemiş) son yirmi yılda artmaya devam etti. Fransız Diyabet Federasyonu'na göre, 2021 yılında dünya çapında 24 milyonu Afrika’da olmak üzere 537 milyon insanı etkiledi.

Federasyon, 2045'ten neredeyse her on yetişkinden birinin etkilenebileceği uyarısında bulunuyor. Bu durumu göz önünde bulunduran MSF, ilaç şirketlerine, rakiplerinin gelecekte jenerik insülin üretmesine izin vermek için patentlerinden vazgeçmeleri çağrısında da bulunuyor.