DAİŞ’in elindeki silahların kaynağı yine tartışma konusu

DAİŞ çetelerinin yıllardır Suriye ve Irak’ta hangi silahlarla işgal girişimlerini sürdürdükleri yeniden gündeme gelirken, yayınlanan bir raporda, çetelerin ‘muhalif’ adı verilen gruplara verilen silahları kullandıklarına dikkat çekildi.

Conflict Armament Research (CAR) tarafından yayınlanan bir raporda, DAİŞ çetelerinin son 3 yılda kullandığı 40 bin adet silah veya cephanenin menşei incelendi. Rapor, daha önce Türkiye’nin sözde muhalif gruplar adı altında silahların DAİŞ ve El Nusra çetelerine ulaşmasını sağladığı taktikleri akıllara getirdi.

MUHALİFLERE VERİLEN SİLAHLAR DAİŞ’İN ELİNE GEÇTİ

Rapora göre, Esad rejimine karşı savaştıkları gerekçesiyle ‘muhalif’ gruplara verilen silahların DAİŞ çetelerinin eline geçtiği belirtildi. Çetelerin illegal bir biçimde bu gruplara verilen Amerikan ve Suudi Arabistan silahlarını ele geçirerek kullandığı kaydedilen raporda, normal şartlarda bu silahların söz konusu gruplara doğrudan verilemeyeceği vurgulandı.

Raporda verilen bilgiler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Suudi Arabistan tarafından alınan silahlar bir şekilde diğer gruplardan DAİŞ’in kontrolüne geçti. ABD tarafından Avrupa’daki tedarikçilerden temin edilen silahların bu gruplara aktarıldığı ve bu durumun DAİŞ açısından özellikle zırhlı araçlara karşı kullanılan silahları elde etmek açısından önemli bir fırsat doğurduğu vurgulandı.

ÇOĞUNLUĞU IRAK VE SURİYE ORDUSUNDAN SİLAHLAR

Raporda DAİŞ çetelerinin bu silahları nasıl ele geçirdiğine dair detaylara girilmezken, bazı durumlarda silahların ‘çatışmalar esnasında’ ele geçirildiği bilgisi paylaşıldı.

CAR raporunda, sözde muhalif gruplardan alınan silahların varlığına rağmen DAİŞ çetelerinin silahlarının büyük kısmını Irak ve Suriye ordu güçleriyle girdikleri çatışmalardan elde ettiğine işaret edildi.
ABD’NİN “BAZI MÜTTEFİKLERİMİZ VERMİŞ OLABİLİR” DEDİĞİ SİLAHLAR DA VARDI

CAR tarafından yayınlanan rapor, akıllara geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ve büyük oranda Türkiye’nin de dahli olduğu sanılan silah aktarımlarını getirdi.

2015 yılında ‘eğit-donat’ adı altında Türkiye’de eğitilen sözde bazı grupların Suriye’ye geçer geçmez silahlarının El Nusra çetelerinin eline geçtiği ortaya çıkmıştı.

Yine geçtiğimiz yıl dünya medyasında çıkan iddialar üzerine ABD’li yetkililerden yapılan açıklamada, silahların kendilerinin bilgisi dışında çete gruplara verildiği savunulmuştu. Bir yetkili o dönemde, “Biz silah vermiyoruz ama bazı müttefiklerimiz vermiş olabilir” demişti.

Bahsi edilen ‘bazı müttefikler’ deyimiyle Türkiye’nin kastedildiği iddiaları ortaya atılmıştı.