Britanyalıların çoğu Brexit'in tamamen başarısız olduğunu söylüyor

Britanya'da yaşayan 2 binden fazla seçmenle yapılan ankete göre, Brexit'in kendilerine ya da ülkeye fayda sağladığına inananların sayısı da oldukça düşük. Zira her 10 kişiden sadece biri AB'den ayrılmanın mali durumlarına yardımcı olduğunu düşünüyor.

Birleşik Krallık'ın AB tek pazarı ve gümrük birliğinden ayrılmasının üçüncü yıl dönümü vesilesiyle yapılan bir ankete göre, İngiliz halkının büyük bir çoğunluğu Brexit'in Birleşik Krallık ekonomisi için kötü olduğuna, mağazalarda fiyatları artırdığına ve hükümetin göçü kontrol etme girişimlerini engellediğine inanıyor.

Birleşik Krallık'ta yaşayan 2 binden fazla seçmenle yapılan ankete göre, Brexit'in kendilerine ya da ülkeye fayda sağladığına inananların sayısı da oldukça düşük.

Her 10 kişiden sadece biri AB'den ayrılmanın kişisel mali durumlarına yardımcı olduğuna inanırken, mali durumları için kötü olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 35. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) için iyi olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 9 iken, olumsuz etkisi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 47.

Brexit'i destekleyen ve bunun ekonomik açıdan faydalı olacağını iddia eden Başbakan Rishi Sunak için, Brexit'in enflasyonu ve hayat pahalılığı krizini körükleyen bir faktör olduğunu düşünen yüzde 63'e karşılık, insanların sadece yüzde 7'si bunun Birleşik Krallık'taki mağazalarda fiyatların düşmesine yardımcı olduğunu düşünüyor.

Anket, referandumun üzerinden yedi buçuk yıl geçtikten sonra İngiliz halkının Brexit'i bir başarısızlık olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Seçmenlerin sadece yüzde 22'si Brexit'in genel olarak Birleşik Krallık için iyi olduğuna inanıyor.

Boris Johnson ve Michael Gove tarafından yürütülen Vote Leave kampanyası, Brexit'in ekonomiyi ve ticareti canlandıracağını, NHS'ye haftada 350 milyon sterlin kazandıracağını ve hükümetin Birleşik Krallık'ın sınırlarının kontrolünü geri almasını sağlayacağını vaat etmişti.

Manchester Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Robert Ford, “Duygulardaki bu değişim, dört yıl önce Johnson'ın bayrağını en hevesli şekilde taşıyan, ancak o zamandan beri artan faturalara ve çöken kamu hizmetlerine en çok maruz kalan 'kırmızı duvar' seçmenleri arasında özellikle belirgin olabilir. Brexit'in son perdesi, Brexit seçim koalisyonunun çöküşü olabilir" diyor.