Brezilya’daki felakette ölü sayısı 100’e ulaştı

Brezilya'nın güneyinde benzeri görülmemiş sel felaketinde ölenlerin sayısı Çarşamba günü 100'e ulaşırken, yetkililer bölge sakinlerini hala risk altında olan bölgelere dönmemeye çağırdı.

Geçtiğimiz hafta boyunca sağanak yağmurun vurduğu Rio Grande do Sul eyaletinde, sular altında kalan evler, geçit vermeyen yollar ve devasa çamurlara batmış arabalar gibi ıssızlık manzaraları birbirini izlerken, bölgedeki durum hala ciddiyetini koruyor. 

Sivil Savunma tarafından Çarşamba günü yayınlanan son rakamlara göre ölü sayısı 100’e çıktı, 128 kayıp ve 372 yaralı var.  Sahadaki kaos göz önüne alındığında gerçek bilançonun daha ağır olabileceği belirtiliyor. 

160 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, yetkililer etkilenen bölge sakinlerinden, yükselen sular nedeniyle kırılgan durumdaki evlerine dönmemelerini istedi. 

Ayrıca Sivil Savunma sözcüsü Sabrina Ribas basına yaptığı açıklamada "kirli su hastalık bulaştırabilir" uyarısında bulundu.

Aralarında bölgenin başkenti Porto Alegre'nin de bulunduğu 400'den fazla kasaba, bu olağanüstü şiddetli fırtınadan etkilendi. Uzmanlar, küresel ısınma ve El Niño fenomeniyle bu felaketi ilişkilerindiriyor.

EKONOMİK HASAR

Aynı zamanda maddi hasarın boyutuna ilişkin ilk değerlendirmeler de yapıldı. Ulusal Belediyeler Konfederasyonu'na göre yaklaşık 100 bin ev hasar gördü ya da yıkıldı. Ekonomik zarar 4.6 milyar reale (yaklaşık 842 milyon €) ulaştı.

Porto Alegre'nin içinden geçen ve 5.30 metreye vararak tarihi taşkınlara sahne olan Guaiba nehri Çarşamba günü 5.14 metreye geriledi ancak durum hala çok karmaşık.

Şehrin batısındaki turistik bir bölge olan Gasometre bölgesinde sular yükselmeye devam etti ve kurtarma görevlileri sular altında kalan caddeleri geçmekte zorlandı.

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü (Inmet) ise Çarşamba gününe kadar eyaletin güneyinde "büyük tehlike" arz eden kötü hava koşulları ve şimdiye kadar nispeten bozulmamış bu bölgede yoğun yağmur ve rüzgar tahmininde bulundu. Porto Alegre bölgesinde de Cuma gününden Pazar gününe kadar sıcaklıklarda düşüşle birlikte yağmur bekleniyor.