Brexit öncesi Britanyalılar İrlanda vatandaşlığına geçiyor

Büyük Britanya’nın 2019 yılında AB’den çıkacak olması nedeniyle yüz binlerce kişi AB’de kalmak için başka ülkelerden pasaport almaya devam ederken, bu konuda rekor İrlanda’da.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2017 boyunca toplamda 779 bin pasaport çıkartıldı. 4,8 milyon nüfuslu İrlanda’da bu rakamlar 2016’ya oranla yüzde 6, 2015’e göre ise yüzde 15’lik bir artışı ifade ediyor.

Bakanlık açıklamasına göre, yapılan pasaport başvurularının beşte biri Büyük Britanya ile bu ülkeye bağlı Kuzey İrlanda’dan geliyordu. Geçtiğimiz yıl da İrlanda başta olmak üzere AB ülkelerine vatandaşlık başvurusu yapan Britanya vatandaşlarının sayısında artış yaşanmıştı.

Haziran 2016’da yapılan Brexit referandumuyla AB’den çıkış kararı alınan Britanya’nın 2019’da birlikten ayrılması planlanıyor. Britanya’nın AB’den çıkmasıyla birlikte halen birlik ülkelerinde yaşayanlar haricindeki diğer bireyler serbest dolaşım ve çalışma hakkından mahrum kalacak.

Britanya, AB üyesi olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç’in de dahil olduğu ve serbest dolaşım hakkının olduğu Schengen Bölgesi’nin de dışında.