BM: Yemen’de 8,4 milyon kişi ‘açlığa iki parmak mesafede’

Yemen’de devam eden iç savaş nedeniyle açlıkla karşı karşıya olan kişilerin sayısının en az 8,5 milyona yaklaştığı uyarısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı olarak Yemen’e yapılan insani yardımları koordine eden Jamie McGoldrick, Yemen’e yönelik Suudi ablukasının gevşetilmesine rağmen durumun aciliyetini koruduğunu söyledi.

Yemen’e yönelik insani yardımların yapılabilmesi için yolların açılması çağrısını yapan McGoldrick, 26 milyon nüfuslu ülkede en az 8,4 milyon kişinin açlığa ‘iki parmak mesafede’ olduğu uyarısında bulundu.

Yemen’den Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a füze fırlatılan Kasım başından bu yana ülkedeki limanlara yönelik ablukaya dikkat çeken BM yetkilisi, son dönemlerde ablukanın kısmen gevşetildiğini kaydetti. Jamie McGoldrick, buna rağmen Yemen’deki insani durumun ‘umutsuz’ olduğunun altını çizdi.

McGoldrick, “Limanlara yönelik ablukanın sürdürülmesi, yakıt, gıda ve ilaçların ulaştırılmasını engellerken, ülkede yardıma muhtaç durumdaki kişilerin sayısının da artmasına yol açıyor” diye konuştu. McGoldrick, milyonlarca kişinin yaşamının yardımları ulaştırmaya yönelik operasyonları devam ettirebilmelerine bağlı olduğunu da vurguladı.

BM yetkilisine göre, Yemen’de gıda ve su yardımının yanı sıra önemli bir kesime barınak sağlanması gerekiyor.

Bu yıl içinde Yemen’de ortaya çıkan kolera salgınında binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

2014 yılında Şii Husi milisleri ve eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh yanlısı güçler ile Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye bağlı hükümet güçleri arasında başlayan çatışmalar devam ediyor. Ali Abdullah Saleh, geçtiğimiz hafta 2 yılı aşkın bir süre ittifak halinde olduğu Husiler tarafından öldürülmüştü.