BM: İran Yemen’e yönelik silah ambargosunu deldi

Birleşmiş Milletler (BM), İran’ın Yemen’de Husi milislerine verdiği destekle silah ambargosunu deldiğini savundu.

BM uzmanlarınca Yemen’de Husilere yönelik silah ambargosuna yönelik hazırlanan raporda, Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarda kullanılan silahların edinilmesinde sorumlu olduğu kaydedildi.

İran’ın BM’nin koyduğu ambargoyu deldiği dile getirilen raporda, Suudi başkentine yönelik insansız hava aracı ve balistik füze saldırıları için malzeme sağlandığı savunuldu.

BM uzmanlarının Suudi Arabistan’da düşürülen balistik füze ve insansız hava araçlarına ait parçaları incelediği belirtilen raporda, bu parçaların İran’dan alınan silahlara ait olduğu ifade edildi. Raporda, söz konusu füze veya insansız hava uçaklarının 2015’teki silah ambargosundan sonrasında Husilere verildiği de yer aldı.

2014’te Şii Husi milisleriyle Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye bağlık birlikler arasında başlayan çatışmalara 2015 Mart’ında Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri de dahil olmuştu. İran’ın desteklediği Husiler, Kasım ayından bu yana en az iki kez Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a füze fırlatmış, bu füzeler kent üzerinde imha edilmişti.