Birleşik Krallık’ta genç doktorlardan uzun grev

İngiliz kamu sağlık sistemi, doktor ve hemşirelerin bir dizi grevinin ardından nefes almaya çalışırken, sendikalar ücret konusunda "inandırıcı" bir anlaşmanın olmayışı nedeniyle yeniden harekete geçiyor.

Stajyerlere benzer bir statüye sahip olan genç doktorlar, İngiliz kamu sağlık sistemi için benzeri görülmemiş uzunlukta bir greve gidiyor.  

Noel'den önce üç gün süren grev eylemi ve son aylarda yapılan çok sayıda diğer grevin ardından genç doktorlar, enflasyonun neden olduğu krizin üstesinden gelmek için hükümetle bir anlaşma olmaması nedeniyle grev kararı aldı.  

Genç doktorlar, ücret artışı talebiyle Çarşamba gününden itibaren altı gün boyunca İngiltere'de iş bırakacak. 

İngiltere'de sayıları yaklaşık 70 bin olan genç doktorların grevi bir sonraki salı günü sona erecek. 

Bu yeni altı günlük grev, İngiliz kamu sağlık sistemi NHS'nin doktor sıkıntısı yaşadığı ve hastalar için devasa bekleme listelerini azaltmakta zorlandığı bir zamanda geliyor.  

Geçtiğimiz aylarda sistem, ilk kez hemşireler de dahil olmak üzere çeşitli personel kategorileri tarafından gerçekleştirilen bir dizi tarihi greve sahne oldu.  

NHS, kış ortasında yapılan bu grevin sonuçlarına ilişkin endişelerini dile getirerek, önceliğin acil bakıma verilmesiyle birlikte "neredeyse tüm rutin bakımın kesintiye uğrayacağını" açıkladı.  

NHS İngiltere'nin tıbbi direktörü Stephen Powis yaptığı açıklamada, bu ocak ayının "NHS'nin şimdiye kadar gördüğü en kötü yeni yıl başlangıçlarından biri" olabileceği uyarısında bulundu. 

Hükümete göre stajyer bir doktor, mesleğinin ilk yılında yaklaşık 32 000 £ (37.000 €) kazanıyor. Bünyesinde 46,000 kıdemsiz doktor bulunduran BMA (British Medical Association) sendikasına göre, enflasyon dikkate alındığında maaşları 2008'den bu yana neredeyse dörtte bir oranında azaldı.  

Hükümet, gergin kış döneminden önce çıkmazı kırmak amacıyla sonbaharda beş hafta boyunca müzakerelerde bulundu. Aralık ayı başında, bu yaz verilen ortalama yüzde 8,8'lik zamma ek olarak yüzde 3'lük bir maaş artışı teklif etti. Ancak BMA sendikası hükümetin teklifinin ‘’satın alma gücündeki düşüşü durdurmayacak bir teklif’’ olduğunu belirtti. 

BMA Genç Doktorlar Komitesi temsilcileri Robert Laurenson ve Vivek Trivedi, "Bayram dönemini, Sağlık Bakanı'nın geçen yıl bize söz verdiği nihai teklifi almayı umarak geçirdik. Ne yazık ki bu gerçekleşmedi’’ dedi.