Avusturya FPÖ’ye rağmen İsrail ile ilişkileri ‘derinleştirecek’

Avusturya’da yeni başbakan Sebastian Kurz, 2000 yılında ilişkilerin kesilmesine yol açan ırkçı FPÖ koalisyonuna rağmen İsrail ile ilişkileri ‘derinleştirmek’ istediğini duyurdu.

Genel seçimler ardından Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) arasında kurulan koalisyon hükümeti Pazartesi günü göreve başlamıştı.

Yeni başbakan Kurz’un FPÖ ile koalisyon tercihine rağmen İsrail’le ilişkileri geliştirmeye dair açıklama geldi. Kurz, Dışişleri Bakanlığı’nın ırkçı partiye verilmesine rağmen İsrail ile ‘ilişkileri derinleştirmeyi’ planladıklarını savundu.

FPÖ ile yaptıkları koalisyon programına atıfta bulunan Kurz, programda açıkça İsrail ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ifadenin yer aldığının altını çizdi.

Aşırı sağcı, yabancı ve Yahudi karşıtı olarak bilinen FPÖ ile 2000 yılında da koalisyon kurulmuştu. O dönemde İsrail, Nazi Almanya’sı fikirlerine yakın bulduğu Jörg Haider’in başında olduğu FPÖ’nün iktidara gelmesini protesto ederek, ilişkileri dondurma kararı almıştı.

Yeni kurulan hükümette FPÖ’ye içişleri, savunma ve dışişleri gibi önemli bakanlıkların da olduğu toplam 6 bakanlık verildi. Diğer 7 bakanlık ise seçimlerden birinci parti olarak çıkan ÖVP’de kaldı.