Avrupa'nın aşırı sağ partileri Prag’da buluştu

Avrupa Parlamentosu’nda üyesi bulunan sağcı ve milliyetçi partilerin bir araya geldiği ENF grubu Çekya'nın başkenti Prag'da kongresini yaptı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubuna üye olan partilerin temsilcileri Çekya'nın başkenti Prag'da bir araya geldi. Avrupa Parlamentosu’ndaki en küçük grubu olan ENF'nin 37 üyesi bulunuyor. Kongreye Fransa’dan Ulusal Cephe Genel Başkanı Marine Le Pen ile Hollanda’dan Özgürlükler Partisi lideri Geert Wilders gibi sağ popülist liderler de katıldı.

“Bağımsız ulusların oluşturduğu bir Avrupa” sloganı gerçekleşen kongrenin ev sahipliğini Çekya'nın sağ popülist Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) lideri Tomio Okamura yaptı. Sağcı liderler, mülteci ve göçmen karşıtlığı bir siyaset yürüterek ekim ayında yapılan seçimlerde dördüncü olan Okamura'ya tam destek mesajı verdiler.

“İslam’a hayır, teröristlere hayır” sloganıyla tanınan Tomio Okamura'nın daha güçlenmesi için bu kongrenin Çekya'da yapılması planlanmıştı. Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan seçimlerde Federal Meclis'e giren aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AFD) katılmadığı kongrede Avusturya'da kurulan sağcı-muhafazakar hükümetinin kurulması selamlandı.

Sol grupların da kongrenin düzenlediği otel önünde bir araya gelerek protesto gösterileri düzenlerken, sağcı partiler Avrupa Birliği'ni bitirme için mücadele verileceği belirtildi. Kongre sırasında konuşan Fransa'nın sağcı lideri Le Pen "Brüksel ulus devletlerimizi bitirmek için büyük bir tehlike" dedi.

Hollanda'nın sağcı lideri Wilders ise "Avrupa'nın göçmen akışından korunması için Çek'in kapılarının sıkı sıkıya kapattığını umuyorum" dedi. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz günlerde AB'nin mülteci kotası kararını uygulamayan Çekya, Polonya ve Macaristan'ı kınayan bir karar çıkarmıştı.