Arjantin BRICS üyeliğini reddetti

BRICS zirvesinin ardından, Arjantin'in de dahil olduğu altı ülkenin bloka katılması beklenirken, Javier Milei'den sürpriz bir karar geldi. Milei, ülkesinin BRICS'e katılmayacağını duyurdu.

Johannesburg'da geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan son BRICS zirvesinden sonra, bu blokun üye sayısının genişletilmesi planlanmıştı. 1 Ocak 2024 itibarıyla Arjantin dahil altı yeni ülke bu gruba katılma daveti almıştı. Ancak Arjantin'in ultraliberal adayı Javier Milei, bu adıma karşı çıkarak önceki merkez sol hükümetin bu yöndeki girişimini geri çekti.

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya ve BRICS'in diğer üye ülkelerine (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) 29 Aralık Cuma günü gönderilen bir mektupta, Javier Milei'nin Arjantin'in BRICS'e katılmayacağını açıkladığı belirtildi. Milei, 10 Aralık'ta göreve başladığından bu yana farklı bir dış politika izleyeceğini ve önceki hükümetin kararlarının bazılarını gözden geçireceğini ifade etti. Bu kararlar arasında, ülkenin BRICS'e aktif katılımı için bir birim oluşturulması da yer alıyordu.

Johannesburg zirvesinden sonra BRICS, altı yeni üye ülkeye katılım daveti yapmıştı: Arjantin, İran, Mısır, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Bu genişleme, Çin ve Rusya'nın isteğiyle ve beş üye arasında uzun müzakereler sonucunda kararlaştırıldı.

Ancak seçim kampanyası sırasında Milei, seçilirse BRICS'e katılmayacağını söylemiş ve "komünistlerle anlaşma yapmaktan" kaçınacağını ifade etmişti. Milei, Çin rejimi ve Lula'ya karşı sert ifadeler kullanmış, ancak seçildikten sonra tonunu düşürmüş ve Brezilya ve Çin ile diplomatik ilişkilerini yumuşatmıştı.

Bununla birlikte, Milei ABD ve İsrail'i stratejik doğal müttefikleri olarak gördüğünü hep dile getirmişti. Arjantin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, BRICS'e gönderilen mektupların "önceki hükümetin analizinden çok daha derin bir dış politika değişikliği sürecinde olunduğunu gösterdiğini" açıkladı.

Bu açıklama, ülkenin başlıca sendika merkezinin, Javier Milei'nin ilk kararnameleri ve yasa tasarılarına karşı 24 Ocak'ta Parlamento önünde protesto gösterisi düzenlemeye çağrı yapmasının ardından geldi.