Almanya’da nehir suları kritik seviyelerde

Almanya'da son birkaç gündür devam eden şiddetli yağışlar, başta Elbe olmak üzere birçok nehirde su seviyesinin yükselmesine neden oldu. Durum kritik bir hal almaya başlayınca yetkililer ciddi önlemler almaya başladı.

Aşağı Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen'de nehir seviyeleri birçok yerde rekor seviyelere yaklaşıyor.

Bu durum, Noel dönemindeki çok yoğun yağışların ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle eriyen karların bir sonucu olarak ifade edildi.

Perşembe günkü durgunluğun ardından Cuma gününden itibaren yağışların devam edeceği tahmininde bulunan meteoroloji servisleri, yetkilileri alarma geçirerek çeşitli bölgelerdeki insanları nehirlerden uzak durmaya ve bentlerden kaçınmaya çağırıyor.

Durum özellikle Aşağı Saksonya'da ve Bremen yakınlarında kritik bir hal aldı. Burada bir setin aşılmasının ardından çok sayıda köy boşaltıldı.

Nehir seviyelerindeki kritik yükseliş, Almanya'da 2021 yazında yaşanan ve yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden olan korkunç sel felaketini hatırlattı.

Federal Afet Önleme Dairesi'ne göre bu hafta, ülkenin kuzeyindeki Aşağı Saksonya'da bulunan Rinteln kasabasının bir bölgesi, Weser nehrinin sularının taşma tehlikesi nedeniyle boşaltıldı.

Ülkenin doğusundaki Thüringen'de, Helme nehri kıyısındaki Heringen ve Windelhausen kasabalarında yaşayan 500 kişi de su seviyesinin yükselmesi ve elektrik arzının kesilmesi nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Saksonya-Anhalt eyaletindeki Magdeburg kenti de sel tehlikesiyle karşı karşıya. Taşkınları önlemek için kentin yukarısında 135 metre uzunluğunda bir baraj açılarak Elbe Nehri'nin sularının bir kısmı 21 kilometre uzunluğundaki bir kanala yönlendirilecek. Yetkililer bu tür bir operasyonu en son 2013 yılında gerçekleştirmişti.

Dresden'de Elbe'nin 6 metreye ulaşması da bekleniyor ki bu da istisnai bir durum olarak değerlendiriliyor.