Almanların yarısı Merkel'in istifasını istiyor!

Son bir ankete göre Almanların yarısı 24 Eylül'deki seçimlerin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bir türlü hükümet kuramayan, ancak hala başbakanlık koltuğunda oturan Hıristiyan demokrat lider Angela Merkel'in derhal istifa etmesini istiyor.

24 Eylül'de gerçekleşen federal seçimlerde birinci parti olmasına rağmen bir türlü hükümet kuramayan Hıristiyan demokrat politikacı Angela Merkel'e ilgi gittikçe azalıyor. Avrupa'da en uzun süreli kadın başbakan unvanını elinde bulunduran ve dördüncü dönemine hazırlanan Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in yıldızı sönmek üzere.

Die Welt gazetesinin kamuoyu araştırma şirketi Civey'e yaptırdığı son bir ankete göre Almanların yüzde 46'ısı hükümet kurumamasına rağmen hala görevini sürdüren Merkel'in başbakanlığı bırakmasını talep ediyor. Merkel'in memleketi olan ülkenin doğusundaki eyaletlerde bu oran yüzde 54'e çıkıyor.

Ankete katılanların yüzde 17'isi ise Merkel'in Yeşiller Partisi ve Hür Demokratlar Partisi (FDP)'nin ardından Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ile başlattığı koalisyon görüşmelerinin de sonuçsuz kalması halinde istifasından yana. Sayıları az da olsa bu kesim Merkel'i bir şans daha verilmesinden yana.

PARTİSİNDEN DE 'İSTİFA ETSİN' DİYENLER VAR!

Merkel'in istifasına karşı çıkan ve her halükarda görevinde kalmasını isteyen Almanların oranı ise yüzde 8'de kaldı. Merkel'in lideri olduğu CDU'da ise derhal istifasını isteyenlerin oranı yüzde 16 olarak açıklandı. Aynı şekilde CDU'daki yüzde 32'lik bir kesim de Merkel'in en geç bu meclis döneminin sonuna kadar görevini bırakmasından yana.

Merkel'in seçimlerin ardından en geç Noel tatiline kadar hükümetin kurulacağını vaat etmişti. Ancak FDP ile Yeşiller Partisi ile "Jamaika" adı verilen koalisyon hükümeti haftalarca süren görüşmelerin ardından kurulamamıştı. FDP'nin görüşmelerden çekilmesiyle bu hükümet modeli rafa kaldırılırken, gözler seçimden ikinci çıkan SPD'ye çevrilmişti.

SPD'nin düzenlediği kongrede yeni bir büyük koalisyon hükümetinin kurulması için yeşil ışığın yakılmıştı. Yeni yılın hemen ardından önümüzdeki Perşembe günü SPD ile CDU arasında ön görüşmeler başlayacak. SPD büyük koalisyon kurulabilmesi için birçok alanda reform yapılmasını şart koşarken, CDU'nun ortağı da Hristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) da şimdiden bazı başlıklarda görüşmeleri tıkatacağı sinyalini veriyor.