Af Örgütü: Somali ordusu, Türk dronları ile sivilleri katlediyor

Uluslararası Af Örgütü, Somali ordusunun geçtiğimiz mart ayında Türk insansız hava araçlarını kullanarak gerçekleştirdiği iki saldırıda 14'ü çocuk 23 sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, olası “savaş suçlarının” soruşturulması çağrısında bulundu.

İnsan hakları örgütüne göre bu saldırılar 18 Mart'ta güneydeki Aşağı Şabelle bölgesinde bulunan Bağdad köyü yakınlarında bir çiftliği vurdu. 

Salı günü raporunu yayınlanan Af Örgütü'nün görüştüğü yerel sakinlere göre, radikal Şebab İslamcıları ile Somali güvenlik güçleri arasındaki yoğun çatışmaların ardından “insansız hava aracı saldırıları’’ gerçekleşti.

Aralarında mağdurlar, akrabalar ve tanıkların da bulunduğu 12 kişiyle görüşen STK üyeleri, uydu görüntüleri ve silah parçalarının fotoğraflarını inceleyerek Türk yapımı Bayraktar TB-2 bombaları ve insansız hava araçlarının kullanıldığını tespit etti.

TAM BİR KAOS VARDI, HER YERDE ÇIĞLIKLAR VE CESETLER…

Saldırıda küçük kardeşini ve 9 yaşındaki yeğenini kaybeden Mohamed Ali Deerey, ikinci saldırıdan hemen önce ilk patlamayı duyduktan sonra çiftliğe doğru koştuğunu söyledi. Deerey, Af Örgütü’ne “Tam bir kaos vardı. Her yerde çığlıklar, kan ve cesetler vardı” diye aktardı. 

STK'ya göre, saldırılardan etkilenen beş aile marjinalize edilmiş bir Somali topluluğuna mensuptu. “Somali'de savaşın acılarının yükünü çoğu zaman siviller çekiyor. Bu korkunç ölümler göz ardı edilmemelidir” diyen Af Örgütü Bölge Direktörü Tigere Chagutah raporda şu ifadelere yer verdi: “Somali ve Türkiye hükümetleri bu ölümcül saldırıları savaş suçu olarak soruşturmalıdır.’’

Mart ayında Somali hükümeti bu bölgede Şebab'ı hedef alan bir operasyon düzenlediğini açıklamış ancak herhangi bir sivil kayıptan söz etmemişti. Enformasyon Bakanlığı 19 Mart'ta yaptığı açıklamada “Silahlı kuvvetlerimiz ve uluslararası ortaklarımızla birlikte yürütülen bir operasyon sırasında otuzdan fazla cihatçı öldürüldü” demişti. 

SOMALİ VE TÜRK HÜKÜMETLERİ YANIT VERMİYOR

Af Örgütü, Somali ve Türk hükümetlerinden daha fazla bilgi istediğini ancak bir sonuç alamadığını belirtti.

Somali ile yakın ilişkilerini sürdüren Ankara, Somali'nin başlıca ekonomik ortağı ve askeri işbirliği açısından partneri konumunda. Türk basınında yer alan haberlere göre Somali aynı zamanda Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük askeri üssüne ve eğitim merkezine de ev sahipliği yapıyor.