ABD’den Husilere yaptırım: Fon transferi Türkiye üzerinden yapılıyor

ABD’nin Husilerin finansmanını zayıflatmak için aldığı yaptırımlar, Yemen ve Türkiye'deki üç döviz bürosunun yanı sıra Yemen Dövizciler Birliği başkanını hedef alıyor.

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de bazı ticari gemilere yönelik saldırılarının ardından bu örgütün finansman kanallarını hedef alan ABD, Yemen ve Türkiye'de bu finansmana dahil olan bazı kişi ve kuruluşları hedef alan bir dizi yaptırım açıkladı.

Yaptırımlar iki ülkedeki üç döviz bürosunun yanı sıra İran'dan Husilere para aktarılmasını sağlamakla suçlanan Yemen Döviz Satıcıları Derneği Başkanı Nabil Ali Ahmed El-Hadha'yı da hedef alıyor.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre söz konusu şirketler "Yemen'e doğru ve Yemen'den hareketle fon transferinde aracı olarak hizmet veriyor ve Türkiye üzerinden Devrim Muhafızları'ndan milyonlarca dolar aldılar".

Açıklamada görüşlerine yer verilen Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, "Bugün alınan kararlar, uluslararası ticarete tehlikeli saldırılar düzenlemeye devam eden ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma riski taşıyan Husilere yönelik yasadışı fon akışını kısıtlama konusundaki kararlılığımızın altını çiziyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller ise yaptığı ayrı bir açıklamada "ABD'nin İran'ın Husilere verdiği yasadışı mali destekle mücadele etmeye devam edeceklerini” belirtti.

Miller, "Uluslararası toplumu Husilerin ve İranlı destekçilerinin istikrarı bozucu faaliyetlerine karşı net bir tavır almaya çağırıyoruz" diye ekledi.

Yaptırımlar, hedef alınan kişi ve kuruluşların mal varlıklarının dondurulmasının yanı sıra herhangi bir ABD şirketi ya da vatandaşının bunlarla iş yapmasının yasaklanmasını da içeriyor. Ayrıca El-Hadha'nın ABD'ye seyahat etmesi de yasaklanıyor.

Husiler, "İsrail'le bağlantılı" olduğunu düşündükleri gemilere karşı insansız hava aracı ve füze saldırıları düzenlerken,  bu da dünya ticaretini sekteye uğratma riski taşıyor.

Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol eden ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan Husiler, 7 Ekim’de İsrail-Hamas savaşının başlaması ardından Gazze Şeridi'ne yeterli gıda ve ilaç ulaştırılana kadar saldırılarda bulunmaya devam edeceklerini ifade ediyor.