ABD’den BM’ye ilk tepki: Bütçeye yaptığı katkıyı azalttı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dörtte birinden fazlasını karşıladığı Birleşmiş Milletler (BM) bütçesine yaptığı katkıyı önemli oranda düşürdüğünü duyururken, bu kararın Kudüs oylamasına tepki olabileceği tahmin ediliyor.

ABD’nin BM nezdindeki büyükelçisi Nikki Haley, BM’nin işleyiş bütçesine yaptıkları katkı payının en az 285 milyon dolar kadar düşürülmesi konusunda uzlaştıklarını söyledi.

Diğer ülkelerin ‘Amerikan cömertliğinden faydalandığını’ savunan Haley, bu kararın geçtiğimiz hafta BM’de yapılan Kudüs oylamasına yönelik bir yaptırım niteliği olup olmadığı noktasında ise değerlendirme yapmadı.

ABD, BM’nin 5,5 milyar dolar olan işleyiş bütçesine yüzde 22 oranında katkıda bulunuyor. Bu da yüzde 22 oranına denk geliyor.

Haley’in duyurduğu indirime dahil olmayan BM’nin barış operasyonlarına ilişkin yıllık bütçesi ise 6,8 milyar doları buluyor. Bunun da yüzde 28,5’ini ABD karşılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasında da BM’ye yaptıkları katkıyı azaltmayı vaat etmişti.

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına karşı geçtiğimiz hafta oylanan bir tasarıda 193 ülkeden 128’i ‘evet’ oyu kullanmıştı. Oylama öncesinde Trump, mali ve askeri yardım yaptığı ülkeleri uyarmıştı.

Birçok gözlemci, Trump’ın bu uyarısı sonrasında normalde 160 civarında olması beklenen ‘evet’ oylarının düştüğü görüşünü paylaşıyor.