ABD BM’de mahkum oldu, şimdi ne olacak?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararına karşı yapılan oylamada, geniş bir çoğunluk ABD'nin kararını mahkum etti.

193 üyeli Genel Kurul'da 128 ülke sunulan karar tasarısı lehine oy kullandı, 9 ülke karşı oy kullandı, 35 ülke çekimser kaldı.

Filistinliler oylamayı memnuniyetle karşıladı. Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas'ı sözcüsü, "Bu karar Filistinlilerin haklı davasına uluslararası hukukun desteğini bir kez daha vurguluyor" dedi.

ABD'nin BM temsilcisi Nikki Haley, "ABD bu günü hatırlayacaktır" dedi. Haley, oylama için "unutmayacağımız bir hakarettir" diye ekledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "BM tanısa da tanımasa da Kudüs İsrail'in başkentidir" açıklamasında bulundu.

Netanyahu, çok sayıda ülkenin İsrail'e yönelik değişen tavrının "yalanlar evi" olarak tanımladığı BM'ye sızacağını savundu.

ABD Başkanı Donald Trump kısa bir süre önce Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımış ve Amerikan büyükelçiliğini bu kente taşıma kararı almıştı.

BM'deki oylamadan önce bir açıklama yapan Trump, ABD aleyhine oy kullanacak ülkelere mali yardımları kesmekle tehdit etmişti.

Trump, "Bırakın bize karşı oy kullansınlar, biz de daha fazla tasarruf yapmış oluruz" demişti. ABD'nin nasıl bir yaptırım uygulayacağına ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

ABD'nin yanında yer alarak tasarıya karşı oy kullanan ülkeler şöyle: İsrail, Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezya, Nauru, Palaos ve Marşal Adaları.

BM'de alınan kararın bağlayıcılığı yok ancak ABD'yi hiç olmadığı kadar yalnız bırakan bir karar olarak dikkat çekti. Ancak ABD'nin son günlerdeki baskısı belli sonuçlar da elde etti.

Oylamadan önce 160 ile 190 arasında ülkenin Trump'ın kararına karşı oy kullanacağı tahmin ediliyordu.

Aralarında Kanada, Meksika ve Arjantin'in de olduğu 35 ülke çekimser kaldı. Avrupa Birliği kendi aralarında ortak bir tutum sergileyemedi. Polonya ve Macaristan gibi ülkeler çekimser kaldı.