Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

AB ve üç büyük ülkeden İran’a: Kararı gözden geçirin

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Tahran yönetimine uranyum sınırını aşma kararının gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

Brüksel’de İran gündemiyle yapılan toplantı sonrasında AB’nin Dış Politika ve Güvenlik’ten sorumlu yüksek komiseri Federica Mogherini ile Fransa, Almanya ve Büyük Britanya dışişleri bakanları adına ortak açıklama yapıldı.

İran’ın düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini aşma kararından dolayı ‘oldukça endişeli’ olunduğu vurgulanan açıklamada, Tahran yönetiminin bu kararından vazgeçmesi istendi.

‘ANLAŞMAYI ZAYIFLATACAK ÖNLEMLERDEN VAZGEÇİLSİN’

Açıklamada, İran’ın kararından geri dönmesi ve 2015 Nükleer Anlaşması’nı ‘zayıflatacak’ yeni önlemlerden vazgeçmesi gerektiğinin altı çizildi. Nükleer Anlaşması’na yönelik angajmanın İran’ın ‘anlaşmaya tümüyle uyması’ koşuluna bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, İran’ın kararının nükleer silahlardan arınmaya ilişkin anlaşmayı zora soktuğu dile getirildi.

Basın açıklaması, Federica Mogherini’nin yanı sıra Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile İngiliz ve Fransız mevkidaşları Jeremy Hunt ve Jean-Yves Le Drian adına yapıldı.

AB İLE İRAN 2018’DE UZLAŞMIŞTI

ABD’nin geçtiğimiz yıl 2015 yılında Viyana’da imzalanan Nükleer Anlaşması’ndan geri çekilmesi ile AB, Tahran ve Washington yönetimleri arasında kalmıştı. AB ile Tahran yönetimi arasında 2018 Mayıs’ında varılan uzlaşıyla İran, anlaşmadaki şartların başında gelen zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşmamayı taahhüt ediyordu. İran ayrıca kesinlikle atom bombası üretimini hedeflemeyeceğini ilan etmişti.

Ancak buna rağmen ABD’nin ekonomik yaptırımlarını da gerekçe gösteren Tahran yönetimi, Pazartesi günü 300 kilogram olan düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum miktarının aşıldığını duyurmuştu.