AB: Tüm toplumlar polis şiddetine karşı uyanık olmalı

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Amerikan polisinin aşırı güç kullanımının şok edici olduğunu belirterek, tüm toplumların “düzenin muhafızlarının aşırı güç kullanımı karşısında uyanık olması” gerektiğini söyledi.

Borrell, Avrupa Birliği’nin siyah George Floyd’un beyaz bir polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesi karşısında şok olduğunu belirtti.

İspanyol Josep Borrell, “Sözkonusu olan bir yetki suiistimalidir. ABD’de ve başka her yerde buna tepki göstermek, bununla mücadele etmek gerekiyor” dedi.

Borrel, “Burada, Avrupa’da ABD toplumunda olduğu gibi George Floyd’un ölümü ile dehşete düştük ve şoke olduk. Tüm toplumların düzenin muhafızlarının aşırı güç kullanımı karşısında uyanık olması gerektiğini düşünüyorum” diye ekledi.

AB diplomasi şefi Borrell, “Başta hukuk devleti, demokratik temsiliyet ve özgürlüklere saygı üzerine kurulu toplumlar olmak üzere her yerde düzeni gözetmekle görevli kişilerin, George Floyd’un çok çok mutsuz ölümü olayında olduğu gibi kapatitelerini kullanmamalarından emin olmalıyız” şeklinde konuştu.

“Tüm yaşamlar önemlidir. Siyah insanların yaşamları da önemlidir” diyen Borrell, tansiyonu düşürmeye çağırdı.

ALMANYA: ABD’DEKİ EYLEMLER ANLAŞILIRDIR

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da bir açıklama yaparak, ABD’de barışçıl eylemlerin “anlaşılır ve meşruiyetten fazlası” olduğunu belirtti. Bu barışçıl eylemlerin yeni şiddet olaylarına dönüşmemesi umudunu ifade eden Maas, “Umudum bu eylemlerin ABD’de bir şeyleri değiştireceği yönündedir” şeklinde konuştu.