Kararı “tarihi bir an” olarak nitelendiren Bulgaristan Başbakanı Rossen Jeliazkov, Avrupa ile ekonomik bütünleşmenin derinleştiğini vurguladı.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ise bunun sadece bir para değişimi değil, Bulgar halkı için daha refah dolu bir gelecek inşası olduğunu belirtti.
KARARA KARŞI PROTESTOLAR
Ancak ülkede euroya geçiş tartışmalı bir konu. Son haftalarda Sofya’da binlerce kişi sokaklara döküldü, bazı protestocular Merkez Bankası önünde kamp kurdu. Ana endişe, euronun fiyatları artıracağı yönünde. Son anketlere göre halkın yaklaşık yarısı euroya karşı. Bazı gözlemciler, protestoları Rusya yanlısı çevrelerin etkisine bağlıyor.
AB’ye 2007’de katılan Bulgaristan, yıllardır euroya geçmeyi hedefliyordu ancak yüksek enflasyon ve siyasi krizler bu süreci geciktirmişti. Haziran ayında Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası, Bulgaristan’ın gerekli tüm kriterleri karşıladığını açıklamıştı.
1999’da başlayan euro uygulaması, 2002’de fiziksel olarak tedavüle girmişti. Son olarak Hırvatistan 2023’te euroya geçmişti. Tüm AB ülkeleri gerekli şartları sağladıklarında euroya geçmeyi taahhüt etse de, tek istisna 2000 yılında euroyu reddeden Danimarka oldu.