AB’nin üst yönetiminde uzlaşıldı

Avrupa Birliği’nin üst düzey görevlilerini belirlemek için yapılan müzakerelerde uzlaşı sağlanırken, Fransa’nın önerisiyle Komisyon başkanlığına Alman Savunma Bakanı Von der Leyen getirilecek.

Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimler sonrasında birliğin üst yönetimine kimlerin getirileceğine dair tartışmalar bir aydır sürüyordu. Brüksel’deki Avrupa Birliği Konseyi toplantısından sonra yapılan açıklamada, ülkeler arasında anlaşma sağlandığı duyuruldu.

AB yetkililerinin duyurduğuna göre, en yetkili görev olan AB Komisyonu başkanlığına Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in önerilmesinde uzlaşıldı. Von der Leyen’den önce Hollanda’dan İşçi Partisi (PvDA)’dan Frans Timmermans veya Alman iktidar partisinin küçük ortağı CSU’dan Manfred Weber’in Komisyon başkanlığı için adları geçiyordu. Von der Leyen’in Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin desteğini de aldığı öğrenildi.

Avrupa’daki muhafazakâr partileri bünyesinde bulunduran PPE, sosyal demokratları temsil eden PSE ile liberal partilerin üyesi olduğu ALDE arasındaki uzlaşı sonucu, IMF Başkanı olan Fransız Christine Lagarde’a da görev verilecek. Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın başına geçecek.

Komisyon’dan sonra önemli görevlerin başında gelen ve güvenlik ve dış ilişkilerden sorumlu yüksek komiserlik görevine İspanya Sosyalist Partisi (PSOE) üyesi Josep Barrel getirilecek.

AB’nin bir diğer önemli kurumu olan ve halen Polonyalı Donald Tusk’un başkanlık ettiği Avrupa Birliği Konseyi başkanlığına ise Belçika Başbakanı Charles Michel gelecek.