İzlanda kadın çoğunluklu parlamentoyu az farkla ıskaladı

İzlanda, cumartesi günü yapılan genel seçimlerde Avrupa’da kadın çoğunluklu ilk parlamento olmayı çok az bir farkla kaçırdı.

İzlanda parlamentosu Althing, Avrupa’nın hatta dünyanın en eski parlamentosu olarak değerlendiriliyor. İzlanda ulusunun başlangıcı olarak ifade edilen 930 yılında kuruldu.

Pazar günü açıklanan ilk sonuçlarda kısa süreliğine de olsa kadın çoğunluklu ilk parlamento haline geldi. İlk sayımda 63 sandalyeden 33’ü kadınların eline geçti. Ancak çok karmaşık seçim sisteminden dolayı altı seçim bölgesinde yapılan yeni sayımda bu sayı 30’a düştü.

Buna rağmen İzlanda parlamentosu yüzde 47,6’lık kadın oranı ile Avrupa’da en fazla kadın temsiliyetinin oluştuğu parlamento haline geldi. Şimdiye kadar yüzde 47 ile İsveç önce yer alıyordu.

Şimdiye kadar hiçbir Avrupa ülkesi bir parlamentoda kadın temsiliyetinde sembolik sınır olan yüzde 50’yi aşamadı.

İzlanda’da her ne kadar birçok parti kadın kotası uygulasa da, genel seçimlerde hiçbir yasal kota dayatılmıyor.

Başbkana Katrin Jacobsdottir’un hükümet koalisyonu seçimlerden güçlü çıksa da kendi partisi olan Sol Yeşil Hareket, yüzde 12,6 oy ile üç sandalye kaybetti.

Mevcut koalisyon hükümetinin iki sağcı partisi seçimlerin kazananı oldu. Merkez sağcı İlerleme Partisi, yüzde 17,3 oranındaki oy ile 2017 seçimlerine göre sandalye sayısını 5 arttırarak 13 sandalye elde etti.

Eski muhafazakar başbakan Bjarni Benediktsson’un partisi ise yüzde 24,4 oy alarak mevcut 16 sandalyesini korudu.

Seçimlerde ittifak halindeki Yeşil Sol ile iki sağcı parti 37 sandalye ile güçlü güçlü pozisyonda yer aldı.