İtalya’da bir bölge köpeklere DNA testi uyguluyor

İtalya'nın kuzeyindeki özerk Bolzano bölgesinde köpek sahipleri, evcil hayvanlarını 65 euro karşılığında DNA testine tabi tutmak zorunda kalacak. Yerel yetkililer sokaklardaki köpek pisliğiyle mücadele etmeyi buna gerekçe olarak sunuyor.

Bolzano bölgesi, evcil hayvanlarının arkasını toplamayan köpek sahiplerini cezalandırmaya karar verdi.

Ocak ayında uygulamaya konulan kuraldan önce, Aralık 2023 sonuna kadar yaklaşık 45 bin köpeğin bir veteriner kliniğinde DNA testinden geçirilmesi gerekiyordu. İtalyan basınına göre sadece 5 bin köpek test edildi.

Testlerin sonuçları, polisin kurallara uymayan köpek sahiplerini takip edebileceği bir veri tabanında saklanacak. Kanıtlar para cezası uygulamak için kullanılacak. Bu cezalar 292 Euro ile bin 84 Euro arasında değişecek.

İl Meclis Üyesi Arnold Schuler, veri tabanının henüz "uygulama aşamasında" olduğunu ve DNA testlerinin yapılmasına yardımcı olacak ek veterinerler bulunduğunu söyledi.

Rai News'e konuşan Schuler, "Bu şekilde evcil hayvanların kayıt altına alınmasını kolaylaştırıyoruz" dedi.

Schuler, veri tabanının trafik kazalarında ölen ya da diğer hayvanlara veya insanlara saldıran köpekleri tespit etmek için de kullanılacağını söyledi.

Önlem tartışmalara neden oldu. Evcil hayvanlarının dışkılarını zaten temizleyen köpek sahipleri bunun gereksiz bir maliyet olduğunu düşünüyor. Hayvan koruma örgütleri ise yasanın idari kaosa yol açacağını düşünüyor.

Önlemin adilliği ve etkinliği konusunda da sorular soruluyor: Sokak köpekleri ve turistlerin köpekleri ne olacak? Bu hayvanların sahipleri asla bulunamıyor.