İsrail Filistinlileri Kongo’ya yerleştirmek için müzakere ediyor!

İbranice yayın yapan Zman Yisrael'in Salı günkü haberine göre, İsrailli yetkililer Kongo ve diğer bazı ülkelerle Gazze'den Filistinlileri kabul etme olasılığı konusunda gizli görüşmeler yaptı.

Savaş sonrasında Filistinli nüfusun geleceği konusu İsrail ve müttefikleri arasında yakıcı bir mesele olarak önemini koruyor. Türk devleti Kürtlere karşı etnik temizlik kampanyası kapsamında Filistinlileri işgal ettiği Kürt topraklarına yerleştirmeye çalışırken, İsrail’in başka ülkelerle bu konuda müzakere yürüttüğü ortaya çıktı. 

Zman Yisrael'in Salı günkü haberine göre İsrailli yetkililer, Kongo ve diğer bazı ülkelerle Gazze'den Filistinlileri kabul etme olasılığı konusunda gizli görüşmeler yaptıklarını iddia etti.

Times of Israel gazetesinin İsrail'deki medya ortağına göre, İsrail güvenlik kabinesi hakkında bilgi sahibi bir kaynak "Kongo göçmenleri kabul etmeye istekli ve biz de diğerleriyle görüşüyoruz" dedi.

Salı günü Washington, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi fikrini savunan Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir adlı iki aşırı sağcı bakanın yorumlarını kınadı. 

ABD VE FRANSA KINADI

"Bu söylem kışkırtıcı ve sorumsuzcadır" diyen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin "Gazze'nin Filistin toprağı olduğu ve Hamas kontrolü ile terörizminden arınmış Filistin toprağı olarak kalacağı" yönündeki "açık, tutarlı ve kesin" bir tutuma sahip olduğunu belirtti.

Kasım ayı sonunda İstihbarat Bakanı Gila Gamliel Gazze'de ‘’nefret eğitiminin’’ devam edeceğini, İsrail'e yönelik saldırı tehdidinin süreceğini ve Gazze nüfusuna yönelik "insani göç" fikrinin bir "seçenek" olduğunu söylemişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un üyesi olan bakan Jerusalem Post'a verdiği demeçte, "Uluslararası toplum Gazze'nin yeniden inşası ya da iflas etmiş UNRWA için para harcamak yerine yeniden yerleşim masraflarına katkıda bulunabilir ve böylece Gazze halkının yeni ev sahibi ülkelerinde yeni bir hayat kurmalarına yardımcı olabilir" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrailli bakanların Gazze Şeridi'ndeki nüfusu "göç ettirme" ve bu Filistin topraklarında yerleşimlerin yeniden kurulması çağrısında bulunan "provokatif" açıklamalarını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Fransa, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir tarafından yapılan açıklamaları kınamakta ve İsrail'i sorumsuzca ve gerilimi körükleyen bu tür provokatif açıklamalardan kaçınmaya çağırmaktadır" denildi.