İspanya'ya göç akışında büyük artış

İspanya hükümetinin açıkladığı verilere göre, 2023 yılında İspanya'ya yasa dışı yollardan giren göçmen sayısında büyük bir artış yaşandı.

İspanya İçişleri Bakanlığı'nın yıllık raporuna göre, yaklaşık 57 bin kişi kayıt altına alındı. Bu rakam, bir önceki yıl olan 2022'ye kıyasla yüzde 82,1'lik bir artışı temsil ediyor. 2022'de 32 bin kişi ülkeye giriş yapmıştı.

Bu artışın ana nedeni, Kanarya Adaları'na yapılan göçlerdeki patlama olarak değerlendiriliyor. İspanyol takımadalarına 2023 yılında yaklaşık 40 bin göçmen ulaştı, bu da şimdiye kadarki en yüksek sayı olarak ifade ediliyor.

Yaşanan artış, özellikle Fas, Senegal, Gambiya ve Gine gibi Sahel ülkelerinde artan istikrarsızlıkla ilişkilendiriliyor.

İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska'ya göre, artan istikrarsızlık nedeniyle bu ülkelerden ayrılanların sayısında bir artış yaşandı.

Kanarya Adaları'na yönelik bu göç rotası, denizde geçen uzun mesafeler ve zorlu koşullar nedeniyle ölümcül olabiliyor. Atlantik rotasında 2018-2022 yılları arasında 7 bin 800’den fazla göçmenin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Öte yandan, İspanya'nın Kuzey Afrika kıyılarından gelen göçmen sayısında da bir artış gözleniyor. Cezayir veya Fas'tan İspanya'ya bu yılın başından bu yana 15 binden fazla kişi ulaşırken, bu sayı geçen yılın tamamında 11 bin 699 kişiydi.

Ancak, Fas'ın kuzey kıyısındaki İspanyol yerleşim bölgeleri Ceuta ve Melilla'ya yönelik göçte yüzde 46'lık bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, İspanya ile Fas arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesiyle bağlantılı.  

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Avrupa göç ve iltica sistemini gözden geçirmek üzere AB üye devletleri arasında kısa bir süre önce varılan bir anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. 

Genel olarak, İspanya, 2022'de Almanya ve Fransa'nın ardından en çok sığınma başvurusu alan üç AB ülkesinden biri oldu. Ancak, AB'nin ana giriş kapısı olan İtalya'ya kıyasla göçmen sayısı hala daha düşük.