İşgalci Türk ordusu köy basıp kimlik kontrolü yaptı

İşgalci Türk ordusunun, Kanî Masî ve çevresine ağır silahlar sevk ederken Kestê köyüne de baskın yaparak köy sakinlerini kimlik kontrolünden geçirdiği bildirildi.

İŞGAL SALDIRILARI

İşgalci Türk ordusu, Metîna, Zap ve Avaşîn’e yönelik soykırım ve işgal saldırıları konseptiyle gerçekleştirdiği saldırılar, 19 Nisan 2021'den beri devam ediyor. Türk ordusu, günlük olarak saldırılarını kimyasal silah, yasaklı patlayıcılar, bomba yüklü dronlar, savaş uçakları, SİHA’lar ile hız ve ara vermeden sürdürüyor. Buna karşın Kurdistan Özgürlük Gerillası, savaş tünellerinde ve yarı hareketli arazi timleri ile gerçekleştirdiği eylemlerle direniyor. İşgalci Türk devleti, AKP-MHP savaş cephesi ve soykırım sürdürücüsü Erdoğan, hedef ve planlarına ulaşabilmiş değil.

SEVKİYAT TAKVİYE AMAÇLI

İşgalci Türk ordusunun 22-23-24 Haziran geceleri Duhok ilinin Amediyê ilçesine ve Kanî Masî nahiyesi bölgelerine içinde ağır silahların da bulunduğu asker, mühimmat ve zırhlı araçları sevk etmesi dikkat çekti. Sevkiyatların nereden yapıldığı bilinmezken, bölgede süren soykırım ve işgal saldırılarına takviye amaçlı olduğu aktarıldı.

Bölgeden yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, işgalci Türk ordusu 24 Haziran gecesi Amediyê ilçesinin Kanî Masî nahiyesine bağlı Kestê köyünde onlarca asker ellerinde silahla köyde gezerek, bölgedeki yurttaşlara kimlik kontrolü yaptı. Edinilen bilgilere göre, işgalci Türk ordusunun bu durumu arama tarama faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdi. Öte yandan işgalci Türk askerlerinin Kestê köyü tepesinde bulunan askeri üs bölgesinden köye geldikleri bildirildi.

İşgalci Türk ordusunun Mayıs ayında Kestê köyü tepesinde bir üs kurması için KDP bölgeye iş makinaları getirmiş ve işgalci Türk ordusu için yeni bir üs kurmuştu.

İŞGALCİ TÜRK ORDUSU KONTROL NOKTASI KURDU

Ayrıca son bir haftayı aşkın bir süredir de soykırım ve işgal saldırılarının yoğun olduğu bölgelerde, işgalci Türk ordusu tarafından yerleşim bölgelerine kontrol noktaları kuruldu. Kurulan kontrol noktalarından geçen halka kimlik kontrolü yaptığı belirtildi. Yurttaşlar tarafından dijital medya platformlarında paylaşılan görüntülerde, Türk askerleri tarafından Başûrê Kurdistan halkına kimlik kontrolü yapıldığı görülürken, yaşananlara dair Bölge Hükümetinden herhangi bir açıklama yapılmış değil.

İşgalci Türk ordusu, net sayısı bilinmese de KDP'nin yardım ve desteğiyle Başûrê Kurdistan’da şu ana kadar 120 askeri üs kurduğu biliniyor. Bununla birlikte işgalci Türk ordusu, 35 kilometre Başûrê Kurdistan toprakları içerisine girmiştir. İşgalci Türk ordusu, KDP ortaklığı ve desteğiyle, Başûrê Kurdistan topraklarında istediği şekilde hareket edebiliyor. Çoğu zaman KDP’nin verdiği istihbarat ile bölgedeki yurttaşlarda Türk ordusunun savaş uçakları ve SİHA’ları hedef yaptırıyor. Yine işgalci Türk ordusu ve KDP, bölgeyi insansızlaştırmak amacıyla köyleri bombalıyor.

ÜÇ GECE ÜST ÜSTE ASKER VE AĞIR SİLAH SEVKİYATLARI

İşgalci Türk ordusu, 22 Haziran gece saatlerinden itibaren KDP denetiminde olan Duhok’un Amediyê ilçesindeki Kanî Masî bölgesine onlarca askeri araçtan oluşan bir konvoy eşliğinde asker ve mühimmat sevkiyatı yaptı.

23 Haziran gecesi işgalci Türk ordusu, Duhok şehrinin Amediyê ilçesine askeri araçlar ile asker ve ağır silahlardan oluşan mühimmat sevk etti. 

24 Haziran gecesi işgalci Türk ordusu yine Duhok’un Amediyê ilçesine 40 askeri, zırhlı araçtan oluşan bir konvoy ile bölgeye asker ve ağır silahlardan oluşan mühimmat sevkiyatı gerçekleştirdi.

Bu askeri sevkiyatların henüz nereden yapıldığı bilinmezken, Irak Hükümeti’nden konuya dair sessizliğini koruyor.