İsrail: Hizbullah ile savaş peşinde değiliz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in Hizbullah ile "savaş peşinde olmadığını" ancak bu olasılığa karşı "hazırlıklı" olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Kuzey İsrail turu sırasında ve gerilimli geçen Bakanlar Kurulu toplantısından bir gün sonra yaptığı konuşmada Hizbullah ile “savaş peşinde olmadıklarını” söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısında aşırı sağcı Otzma Yehudit partisi, Lübnan’a karşı büyük bir savaş başlatılması gerektiğinde ısrar etmişti. 

"Diplomatik bir çözümün her zaman tercih edilebilir" olduğunu ifade eden Gallant,  "Eğer Hizbullah savaşa girmeyi seçerse ne yapacağımızı biliyoruz. Ancak anlaşma yolunu seçerse buna da karşılık veririz" diye konuştu. 

Kuzeydeki halka hitaben konuşan Gallant, "Bunun sizin için kolay olmadığını biliyorum ama Hizbullah ve Lübnan için daha da zor. (Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı kast ederek) Bir sığınaktan açıklama yapmak kolay" dedi. 

Sahada ise karşılıklı olarak bombardımanlar sürüyor. Hizbullah, Güney Lübnan’da iki savaşçısının daha öldüğünü duyurdu. 

Lübnan medyasına göre Gazze’deki savaşla birlikte 8 Ekim'den bu yana Lübnan ve Suriye'de 360 Hizbullah üyesi öldürüldü.

Öte yandan Tel Aviv'de binlerce gösterici Cumartesi günü rehinelerin geri verilmesini talep etmek ve savaşı yönetme biçimi nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu protesto etmek için yeniden bir araya geldi. Son haftalarda onbinlerce kişi sokaklara çıkarak Netanyahu’nun istifasını istedi. 

GAZZE ŞERİDİ'NDE ÖLÜ SAYISI 37 BİN 877'YE YÜKSELDİ

Gazze Şeridi'nde ise Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 37 bin 877'ye yükseldi. Yapılan açıklamada son 24 saat içinde en az 43 kişinin öldüğü belirtilirken, şimdiye kadar Gazze Şeridi'nde 86 bin 969 kişinin de yaralandığı ifade edildi.