İHD'den Amed'deki saldırılara tepki

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, son dönemde HÜDA-PAR'lı grupların kentteki saldırılarılarına ilişkin adliye binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Hüseyin Küçükbalaban, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve birçok kişi katıldı.

İlk konuşmayı yapan İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, 90'lı yıllarda Kurdistan'da işlenen faili meçhul cinayetlerin merkezinin Amed ve Êlih olduğunu belirterek, kentte son dönemde artan saldırılara dikkat çekti. 

Küçükbalaban, "Saldırıların topluma korku salmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. Devlet, bu söylemleri dikkate almalı ve gereken önlemleri almalıdır" dedi.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise, 90'larda birçok insanı katleden zihniyetin yeniden ortaya çıktığını ve bugün farklı bir yöntemle devlet korumasında hareket ettiklerini belirtti. 

Eren Keskin, "Herkes inanç ve inançsızlık konusunda özgür olmalı. Ancak, devlet korumasında burger dükkanlarını basıp dans eden insanlara ve havuza giren kadınlara saldırıyorlar. Devlete sesleniyoruz: Daha fazla acı çekmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

İHD Amed Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, artan saldırıların toplumsal barışa zarar verdiğini söyledi. Yılmaz, 90'lı yıllarda birçok Kürt aydınının faili meçhul cinayetlere kurban gittiğini hatırlatarak, "Bu yaklaşım hiçbir şekilde kabul edilemez. Faillerin tutuklanmasını ve soruşturmaların etkin bir biçimde yürütülmesini istiyoruz" dedi.

Yılmaz, artan saldırıları özgürlüklere açık müdahale olarak gördüklerini belirterek, toplumsal barışın sağlanması ve farklı grupların barış içinde ortak yaşamı inşa edebilmesi için mücadelelerinin süreceğini vurguladı.