İran 4 kişiyi idam etti

İran yargısı, İsrail istihbarat örgütü MOSAD’a çalıştıkları iddiasıyla 4 kişinin idam edildiği duyuruldu. Adil yargılamanın olmadığı ülkede idam cezaları bir kaç dakikalık duruşmalarla verilebiliyor.

Yargı kurumu haber ajansı Mizan Online, "Siyonist rejimle (İsrail) bağlantılı bir sabotaj grubunun dört üyesi bu sabah asıldı" diye yazdı.

İdam edilen Vafa Hanareh, Aram Omari ve Rahman Parhazo ile Nasim Namazi adlı kadın, "Allah'a karşı savaş", "yeryüzünde bozgunculuk" ve "Siyonist rejimle işbirliği" yapmak suçlamasıyla mahkum edilmişlerdi.

Bunlardan Hanarehi Omari ve Parhazo'nun Doğu Kurdistan'ın Urmiye kenti nüfusuna kayıtlı Kürtler olduğu öğrenildi. İran yargısı sistematik bir şekilde muhalifleri casuslukla suçlarken, rejime muhalefet etmeyi de "Allah'a karşı savaş" olarak görüyor.

Aynı kaynağa göre grup, ayrıca "İsrail casusluk teşkilatı MOSAD'ın talimatıyla ülke güvenliğine karşı geniş çaplı eylemler gerçekleştirmekle" suçlandı.

Son yıllarda İran, yetkililere göre başta İsrail olmak üzere yabancı ülkelerin istihbarat servisleri için çalıştığı iddia edilen çok sayıda kişiyi tutuklayarak mahkum etti.

16 Aralık'ta "Siyonist rejimin casusu" olmakla sulanan bir kişi, MOSAD ile "işbirliği yaptığı" gerekçesiyle idam edilmişti.

Aralık 2022'de dört kişi benzer suçlamalarla asılırken, İslam Cumhuriyeti geçmişte İsrail'i bazı nükleer tesislerini sabote etmek ve bazı bilim insanlarını öldürmekle suçlamıştı.

İran İsrail'i resmi olarak tanımıyor ve iki ülke uzun süredir bir gölge savaşına girmiş durumda. Bu durum, Filistinli Hamas ile İsrail arasında Gazze Şeridi'nde devam eden savaşla daha da şiddetlendi.

Adil bir yargılamanın olmadığı ülkede birkaç dakikalık duruşmalarla idam cezası almak mümkün. Aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu insan hakları gruplarına göre İslam Cumhuriyeti her yıl Çin hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla kişiyi idam ediyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) tarafından verilen bilançoya göre, Ekim ayı sonu itibarıyla ülkede 600'den fazla kişi idam edildi. Bu da son sekiz yılın en yüksek idam bilançosunu ifade ediyor.