İran medyası ne diyor?

İran ve Rojhilat halkın başlattığı eylemler devam ederken, İran medyası sorunun kaynağını dışarıda arıyor. "Dış güçler" argümanında hemfikir olan reformistler ile muhafazakarlar eylemelerin nasıl bastırılacağı yönteminde ufak bir ayrım gösteriyor.

İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) halkın yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı ve rejimin baskıcı politikalarına karşı başlattığı eylemler 4'üncü gününde devam ederken, İran medyası halkın taleplerini görmezden gelerek, sorunu resmi ideolojinin yaftaladığı gibi "dış güçler", "fitne odakları" ve "Batı'nın oyunları" olarak sunmaya çalıştı.

İran'da ıslahattaleplere (reformistler) yakın gazeteler, eylemcilerin "dış güçlerle bağlantılı olanlar ve olmayanlar" diye ayrıştırılmasını isterken, muhafazakarlara yakın gazeteler ise "dış mihrakların fitnesi" argümanında ısrar ediyor.

REFORMİSTLER UZLAŞMACILIK OYNUYOR

Reformistlere yakın Armanî Emrûz gazetesi İran İçişleri Bakanı'nın halka yaptığı "Taleplerininiz medeni bir şekilde dile getirin" sözlerini manşete taşıdı. Gazete bakanın "Eylem yapmak isteyenler yazılı başvuru yapsın!" sözlerine de geniş yer verdi. Ayrıca "ulusal diyalog" çağrısı da gazete yer alan başka bir başlık oldu.

Reformistlerine diğer bir gazetesi Aftabı Yezd ise "İran ekonomisi neden bu hale geldi?" diye sorarken, ise söz konusu sorunun cevabını reformistlerin diğer bir gazetesi İtimat "Yolsuzluk ve rüşvet depreme yol açtı" manşetiyle vermiş oldu.

MUHAFAZAKARLARIN İŞİ KOLAY: DIŞ GÜÇLERİN FİTNESİ!

Eylemleri ilk günden beri "dış fitnecilerin işi" olarak yorumlayan muhafazakarlara yakın gazeteler ise ısrarlarını sürdürüyor. İran'ın en eski gazetesi İtlaat, İran dini otoritesi Alî Xamaney'in "Mollalar düşmanın saldırı taktiklerine karşı hazırlıklı olmalı" tehditlerini manşetine taşıdı.

İran rejiminin resmi gazetesi sayılan İran gazetesi ise manşetinin üst başlığında "Son eylemlere nasıl yaklaşmalıyız?" diye sorduktan sonra dolaylı bir şekilde karşı eylemlerin tertiplenmesini isteyerek "Ulusal uyanış zamanı" manşetini attı. Haberinde ise "heyecanlı söylem ve eylemlerin önüne geçme ve radikallere izin verilmemesi" ifadeleriyle sert müdahalenin zemininin oluşturulmasını salık veriyor.

Muhafazakarların diğer bir gazetesi Cewan, "Yoksullar ile münafıkların hesabı farklı" manşetini atarken, aynı cenahın Cumhuri İslami isimli gazetesi ise İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Berhem Kasımi'nin ABD'nin eylemleri destekleyen açıklamalarını manşetine taşıdı ve "ABD'nin yaptığı fitne ve iki yüzlülükten başka bir şey değil" manşetiyle çıktı.

Beyaz Saray'ın açıklamalarına dikkat çeken diğer bir gazete ise muhafazakarların en radikal gazetesi olarak bilinen Keyhan oldu. "Halk kalkmış olabilir ama fitne dalgasına asla müsaade edilmemeli" manşetini atan gazete, Beyaz Saray'ın açıklamalarını fitneye destek olarak yorumladı.

Ülkenin ekonomi gazetelerinden Wetenî Emrûz, "Benzin 300 tümen ucuzladı" manşetiyle eylemcileri kandırmaya çalışırken, diğer bir ekonomi gazetesi Cihanî Senat da "Yıl boyunca İran'ın kredi notu en çok bu üç günde düştü" manşetini attı.