İran’daki saldırıda hayatını kaybedenler toprağa verildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Kerman'da düzenlenen ve DAİŞ çeteleri tarafından üstlenilen çifte intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katıldı.

Çifte patlama Çarşamba günü güneydeki Kerman'da (güney), Ocak 2020'de Irak'ta bir ABD saldırısı sonucu öldürülen İran'ın Ortadoğu'daki askeri operasyonlarının eski mimarı General Kasım Süleymani'nin mezarı yakınında düzenlenen anma töreni sırasında meydana geldi.

Devlet televizyonu tarafından verilen son bilançoya göre saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 89 kişi hayatını kaybetti.  Ölenlerden en az 12’sinin Afgan vatandaşı olduğu bildirildi. 

Devlet televizyonu tarafından yayınlanan görüntülere göre cenaze töreni İmam Ali camisinin avlusunda, İran bayraklarına sarılı onlarca tabutun önünde yas tutan bir kalabalığın toplanmasıyla başladı.

Hayatını kaybeden Kermanlılar, Kasım Süleymani'nin mezarının yakınındaki ‘’şehitler mezarlığı’’na defnedildi. Diğerleri ise memleketlerine gönderilecek. 

Cenazeye katılan çok sayıda kişi İran bayrağı, Hizbullah bayrağı ve Kasım Süleymani'nin portrelerini taşıdı. 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Devrim Muhafızları'nın şefi  General Hüseyin Selami de katıldı.

Kasım Süleymani'nin mezarını ziyaret eden Reisi yaptığı konuşmada DAİŞ’in İslam Cumhuriyeti'nin ezeli düşmanı İsrail tarafından "kurulduğunu" savundu. 

Reisi, Kermen saldırısına karşı yapılacak ‘’inisiyatifin kendilerinde olduğunu ve uygun yer ve zamanda karşılık verileceği’’ uyarısında bulundu.

General Selami DAİŞ’in "yok olduğunu" ve "artık sadece Siyonist ve Amerikan politikalarının paralı askeri olarak hareket ettiğini’’ söyledi.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi televizyonda yaptığı açıklamada istihbarat servislerinin saldırıya karışan "bazı kişileri" tutukladığını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Çifte saldırı 1979 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasından bu yana gerçekleşen en ölümcül saldırı oldu.

İran'ın başka yerlerinde de Tahran, Tebriz, Ahvaz ve Bender Abbas gibi birçok şehirde ‘’terör saldırısını kınamak’’ amacıyla gösteriler yapıldı. 

İran'da yetkililer, DAİŞ saldırıyı üstlenmeden önce İsrail ve ABD'yi işaret etmişti. İran Cumhurbaşkanı'nın siyasi danışmanı Muhammed Cemşidi saldırının arkasında "Amerikan ve Siyonist rejimin" olduğu suçlamasında bulunmuştu. 

Washington, ABD ya da İsrail'in olaya karıştığı yönündeki iddiaları "saçma" olarak nitelerken, adının açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili saldırının DAİŞ’in "geçmişte" yaptığı "türden bir şeye" benzediğini söylemişti. İsrail saldırı hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.