İran’a BM’den de yaptırım gelebilir

İran’nın nükleer enerji konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediği için İtilaf Çözüm Mekanizması’nın devreye girebileceği belirtiliyor.

İran’ın nükleer enerji konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, uranyumu zenginleştirme faaliyetlerini ileri bir düzeye götürüp devam ettirdiği için nükleer enerji anlaşmasında yer alan AB ülkeleri, İtilaf Çözüm Mekanizmasının BM tarafından devreye sokulmasını istemişti.

ABD'DEN TALEBE DESTEK

AB ülkelerinin talebi, ABD İran Özel Temsilcisi Brian Hook tarafından yapılan bir açıklama ile desteklendi.
ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, "İran'ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan yükümlüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle İhtilaf Çözüm Mekanizması’nı işletme kararıyla Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları tekrar devreye girebilir" dedi.

YAPTIRIM LİSTESİ GENİŞLİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen brifingde gazetecilerle bir araya gelen Hook, Tahran ve Washington arasında yaşanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hook, İran'da düzenlenen yönetim karşıtı protestolarda eylemcilere karşı işlenen insan hakları ihlallerinde rol aldığı gerekçesiyle İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) komutanlarından Hasan Shahvarpour'u da yaptırım listesine aldıklarını da açıkladı.

'TAHRAN YÖNETİMİ ZORDA'

ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımların Tahran yönetimini oldukça zora soktuğunu belirten Hook, söz konusu yaptırımlar nedeniyle bu ülkenin petrol satışının yüzde 80 azaldığını ve bundan yıllık zararının 50 milyar doları bulduğunu kaydetti.

İRAN'A UYARI

İran dini lideri Ali Hamaney'in dünkü açıklamalarına atıfta bulunan Hook, Tahran'ın ABD ve diğer ülkelere yönelik tehditlerine devam etmesinin İran'ı daha zor duruma sokacağına dikkat çekti. Hook, Tahran yönetimine tehditlere son vermesi çağrısında bulunarak, "İran rejimi dünyayı tehdit etmeye devam ettikçe daha da yalnızlaşacak. İran normal bir ulus gibi hareket etmedikçe bu yalnızlık gün geçtikçe derinleşecek" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın kararıyla ABD'nin 2018'de ayrıldığı nükleer anlaşmaya da değinen Hook, anlaşmanın korunması için bir sebep kalmadığını savundu.
Hook, "İran'ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan yükümlüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle İhtilaf Çözüm Mekanizması’nı işletme kararıyla Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları tekrar devreye girebilir" ifadesini kullandı.

NÜKLEER ANLAŞMA

İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında 2015 yılında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.
Trump'ın göreve gelmesinin ardından Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.
Anlaşmanın diğer taraflarından Washington'u durdurmasını isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.
Daha sonra Tahran, yaptırımların kalkması ve menfaatlerin temin edilmesi halinde yeniden anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu belirtmişti.
İran dini lideri Ali Hamaney, Tahran İmam Humeyni Musallası'nda 8 yıl aradan sonra okuduğu ilk cuma hutbesinde ABD'yi tehdit etmiş, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun faaliyetlerini ülke sınırlarının ötesine taşıyacağını söylemişti.