İran 9 kişiyi daha idam etti

İran’da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla mahkum edilen 9 kişinin daha idam edildiği bildirildi.

Dünyada en fazla idamların yaşandığı ülkelerin başında gelen İran, yeni yıla da idamlarla girdi.  

Resmi haber ajansı İrna'nın haberine göre uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla idama mahkum edilen 9 kişinin cezası infaz edildi.  

Habere göre bu kişilerden üçü "geçtiğimiz günlerde" ülkenin kuzeybatısındaki Erdebil eyaletindeki bir cezaevinde "eroin ve afyon satın almak ve nakletmek" suçundan asıldı.  

Irna, diğer altı kişinin ise "metamfetamin, eroin ve esrar" kaçakçılığı suçlarından ayrı ayrı idam edildiğini belirtti.  

İran’daki insan hakları örgütlerinin verilerine göre; 2023 yılında ülkede 823 kişi idam edildi. 

Dünyadaki en yüksek afyon kullanıcı oranlarından birine sahip olan İran, eroinin hammaddesi olan haşhaşın dünyadaki en büyük üreticisi olan komşu Afganistan'dan Avrupa ve Orta Doğu'ya giden uyuşturucunun ana güzergahlarından biri durumunda.  

İranlı yetkililer uyuşturucu bağımlılığı ve kaçakçılığıyla mücadele için bir dizi kampanya başlattıklarını belirtirken düzenli olarak Afganistan'dan kaçırılan afyonlara el konulduğunu duyuruyor. Ancak muhaliflere göre uyuşturucu kaçakçılığı Devrim Muhafızları eliyle yürütülüyor.  

NÜFUSUN YÜZDE 14’Ü UYUŞTURUCU BAĞIMLISI 

BM Narkotik Uyuşturucu Komisyonu (UNODC) tarafından 2021 yılı için aktarılan veriler, İran'da 2,8 milyon kişinin uyuşturucu kullandığına işaret ediyor. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. 

2020 yılında sosyal hastalıklar uzmanı Mohammad Reza Mahbubfar, ülkede uyuşturucu bağımlılarının yaşının 8'e düştüğünü belirterek, ‘’Dahası, gençlerin uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 12'ye düştü. İran'da uyuşturucu bağımlılarının sayısı 2011'den bu yana iki katına çıktı’’ demişti.  

Mahbubfar sözlerini şöyle sürdürmüştü: "Nüfusun yüzde 14'ü uyuşturucu bağımlısı. İran'ın 85 milyon nüfusu var ve bunların yaklaşık 12 milyonu uyuşturucu bağımlısı. Bunların 4,5 milyonu düzenli uyuşturucu kullanıcısıdır.’’