İngiltere'de patronlar, işçilerin yıllık maaşını iki günde kazanıyor!

High Pay Centre'ın verilerine göre, Birleşik Krallık’ta FTSE 100 şirketlerinin yöneticileri, Bmedyan yıllık maaş olan 40 bin eurodan daha fazlasını kazanmak için sadece iki buçuk iş gününe ihtiyaç duyuyor.

Perşembe gününden bu yana, İngiltere'nin önde gelen 100 şirketinin CEO'ları, ülkenin yıllık medyan maaşından daha fazlasını kazanıyor. 

Hesaplamalar, 4 Ocak 2024 tarihinden itibaren Londra Borsası'nda en yüksek kote olan şirketlerin CEO'larının ücretlerinin, ülkenin medyan yıllık maaşına eşdeğer bir rakamı aştığını gösteriyor. 

High Pay Centre tarafından her yıl yapılan bu değerlendirme, işçi maaşları ile yönetici ücretlerini karşılaştırarak "şişman kedi günü" adını taşıyan bir tespitte bulunuyor.

Sonuçlara göre, FTSE 100 CEO'larının medyan maaşı şu anda 3,81 milyon sterlin veya tam zamanlı bir işçinin medyan maaşı olan 34.963 sterlinin 109 katı. Bu da demek oluyor ki patronlar, işçilerin yarısının bir yılda kazandığı parayı sadece iki buçuk iş gününde elde ediyorlar.

High Pay Centre, geçtiğimiz Mart ayından bu yana patron ücretlerinin %9,5 oranında arttığını, buna karşılık işçi maaşlarının sadece %6 oranında arttığını belirtse de, bu tahminlerin bir yıl gerisinde olabileceğini vurguluyor.

Veriler, şirketlerin yıllık raporlarının geçen yılın rakamlarını içerdiğini gösteriyor. Bu nedenle, CEO ücretleri 2022 yılına ait. High Pay Centre, sadece CEO'ları değil, aynı zamanda Birleşik Krallık'ta en az 145.000 £ kazanan en zengin %1'lik kesiminin, 29 Mart'a kadar medyan işçinin yıllık maaşını aşmış olacağını tahmin ediyor.