Çin, Tayvan’ı tehdit etti: Bağımsızlık girişimlerini ezeriz!

Çin Savunma Bakanlığı, Tayvan'daki başkanlık seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada bağımsızlık girişimlerini “ezecekleri” tehdidinde bulundu.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Zhang Xiaogang yaptığı açıklamada, "Çin Halk Kurtuluş Ordusu her zaman yüksek düzeyde teyakkuz halindedir ve herhangi bir şekilde 'Tayvan bağımsızlığı' girişimlerini kesin bir şekilde ezmek için gerekli tüm önlemleri alacaktır" tehdidinde bulundu.

Sözcü, Tayvan'da iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'ni ABD'den silah satın alarak adayı "tehlikeli savaş koşullarına doğru" itmekle suçladı.

Asya'da bir demokrasi modeli olarak değerlendirilen 23 milyon nüfuslu Tayvan, Çin'in kıyılarından sadece 180 kilometre açıkta yer alıyor ve bu ülke Tayvan'ı gerekirse güç kullanarak ülkenin geri kalanına bağlayacağı eyaletlerinden biri olarak görüyor.

Dünyanın önde gelen yarı iletken üreticisi Tayvan aynı zamanda önemli bir ekonomik oyuncu olduğundan cumartesi gün yapılacak seçimler Pekin, Washington ve piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Pekin hafta boyunca ada üzerindeki diplomatik ve askeri baskısını arttırdı. Tayvan Savunma Bakanlığı'na göre perşembe günü beş Çin balonu daha Tayvan’ı Çin'den ayıran orta çizgiyi geçti ve ayrıca on uçak ve altı savaş gemisi tespit edildi.