Çin’e göre G7 deklarasyonu ‘kibir, önyargı ve yalan dolu’

Pekin hükümeti G7 liderlerinin Çin'i hedef alan sonuç bildirisine sert tepki göstererek bildiriyi "kibir, önyargı ve yalanlarla dolu" olmakla suçladı.

Çin, Cuma günü İtalya'nın güneyindeki Bari yakınlarındaki Borgo Egnazia'da bir araya gelen G7 liderlerinin (ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve Japonya) taslak sonuç bildirgesinde sert eleştirilerinin hedefi oldu.

G7 liderleri, "dünya ticaretindeki önemini" kabul ettikleri Çin ile "yapıcı ve istikrarlı bir ilişki arzuladıklarını" belirtirken, "küresel sonuçlara, piyasa çarpıklıklarına ve giderek artan sayıda sektörde zararlı kapasite fazlasına" yol açan "piyasa dışı politika ve uygulamalardan duydukları endişeyi" dile getirdiler.

G7 ayrıca, elektrikli araçlar ve telekomünikasyon gibi sektörler için hayati önem taşıyan minerallerin ihracatına kısıtlamalar getiren Pekin'i "küresel tedarik zincirinde önemli aksamalara yol açabilecek, özellikle kritik minerallere yönelik ihracat kontrol tedbirlerinden kaçınmaya" çağırdı.

G7 taslak deklarasyon ayrıca Çin'in Rusya'nın savaş çabalarına yaptığı yardımı, Pekin’in Tayvan dahil komşuları arasındaki toprak anlaşmazlıklarına odaklanarak "Hint-Pasifik" bölgesindeki askeri ve diplomatik durumu ve Güney Çin Denizi'ndeki nakliye yollarının güvenliğini de ele aldı. Açıklamada, "Çin'i, Rus savunma sektörüne tedarik sağlayan silah bileşenleri ve ekipmanlarını (...) transfer etmeyi durdurmaya çağırıyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian pazartesi günü olağan basın brifinginde "G7 zirvesi bildirisi bir kez daha Çin'le ilgili konuları manipüle etmiş, Çin'e iftira atmış ve saldırmış, hiçbir gerçek temeli, yasal dayanağı ve ahlaki gerekçesi olmayan klişeleri tekrarlamış ve kibir, önyargı ve yalanlarla doludur" dedi.