Çin’de polisin de ÇKP’ye bağlanması Xi’yi güçlendirecek

Çin’de Mao’dan bu yanaki en güçlü lider olarak görülen Xi Jinping’in paramiliter polis gücünün de kontrolünü Komünist Parti’ye vererek, olası yönetimi ele geçirme çabalarını önlemeyi amaçladığı bildiriliyor.

Çin’de ordu gibi güçlü bir kurumun doğrudan bağlı olduğu Çin Komünist Partisi (ÇKP) 1 Ocak’tan itibaren Halkın Silahlı Polisi adıyla bilinen polis gücünü de yönetecek. 1,5 milyonu aşkın mensubuyla ordudan sonra ülkedeki en önemli silahlı güç olan polis, ÇKP Merkez Komitesi ile Merkezi Askeri Konseyi’ne bağlı olacak.

Daha önceleri hükümetin en yüksek yürütme organı olan 35 üyeli Devlet Konseyi’ne bağlı olan polis gücünün neden doğrudan ÇKP’ye bağlandığına dair bilgi verilmiyor.

YÖNETİMİ ELE GEÇİRME ÇABALARINI ÖNLEME AMAÇLI!

Ancak ÇKP’nin yayın organı Halkın Günlüğü’nde yer alan bir yorumda, kararın ‘önemli bir yenilenme’ olduğu savunuldu. Bu yenilenmenin ÇKP’nin güvenlik güçleri üzerindeki otoritesini güçlendirdiği ve hem barışa hem de partinin ve ülkenin istikrarını uzun sürede garanti altına aldığı savunuldu.

Çin Halk Cumhuriyeti’ni yöneten ÇKP’nin polisi de doğrudan kendisine bağlamasının altında ise, yönetimi devirmek isteyen kimi isimlerin polis gücünü kullanma ihtimali olduğu da iddia ediliyor.

MAO’DAN SONRAKİ EN GÜÇLÜ LİDER OLARAK GÖRÜLÜYOR

Dünyanın ABD’den sonraki en büyük ekonomisine sahip Çin’de 2012 yılından bu yana görevde olan Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkenin Mao Zedung’dan sonraki en güçlü ismi olarak görülüyor. ÇKP içerisinde Ekim ayında üç üst düzey yöneticinin tutuklandığı ve partiden ihraç edildikleri ortaya çıkmıştı.

Bu kişilerin parti yönetimini ve dolayısıyla da devlet yönetimini ele geçirmek istedikleri iddia edilmişti.

Aynı ayda Xi Jinping tekrar Komünist Partisi’nin Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak seçilmişti. Xi, bu göreve 2012 yılında seçilmişti.