39 Çin savaş uçağı Tayvan'ın hava gözetleme bölgesini işgal etti

Pekin ile Taipei arasındaki gerilim artmaya devam ediyor. Tayvan, davetsiz misafirleri uzaklaştırmak için savaş uçaklarını ve füzesavar savunma sistemlerini harekete geçirdi.

Çin Hava Kuvvetleri, Cumartesi günü gündüz ve daha sonra gece savaş uçaklarıyla Tayvan'ın hava gözetleme bölgesine tekrar girdi. 

Tayvan Savunma Bakanlığı, 20 Çin savaş uçağının ilk olarak Pratas Adaları yakınlarında göründüğünü söyledi. 

Pazar gecesi, 19 uçak daha Tayvan hava sahasını ihlal etti. Toplam 39 savaş uçağıyla, makine sayısı Cuma günü bir önceki maksimum sayıyı aştı.

 Tayvan savaş uçakları, Çin uçaklarını uzaklaştırmak için iki dalga halinde yükseldi. Ayrıca Tayvan füze sistemleri de gözetleme için devreye alındı.

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim bu nedenle yeniden arttı. Tayvan, bir yıldır, özellikle ülkenin güneybatısında ve Pratas Adaları üzerindeki hava sahasında Çin savaş uçakları tarafından hava sahası ihlallerinden defalarca şikayet etti. 

Dün, Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang zaten Çin'e karşı şiddetli iddialarda bulunmuştu. Su, gazetecilere verdiği demeçte, "Çin kasıtlı olarak askeri saldırganlık yapıyor ve bölgedeki barışa zarar veriyor" dedi. 

Çin, hava sahası ihlalleri hakkında henüz yorum yapmadı. 

Çin geçmişte Tayvan'ı Çin egemenliğini tanımaya zorlamak için baskısını artırdı. Tayvan ise bağımsız bir devlet olduğunu, özgürlük ve demokrasiyi savunacağını ilan ediyor. ABD, Tayvan'ın en önemli destekçilerinden biri.