2024 seçim yılı olacak: 77 ülkede yaklaşık 3 milyar insan sandık başına çağrılacak

Dünya genelinde 2024 yılında 77 ülkede 3 milyardan fazla insanın sandık başına gitmesi bekleniyor.

ABD’den Venezuela ve Türkiye’ye dünyanın dört bir yanında 2024 yılında yerel ve genel seçimler var. 

Seçimler arasında öne çıkanlar şöyle:

- ABD Başkanlık Seçimi (5 Kasım): Joe Biden ve Donald Trump arasında bir rövanş mücadelesi bekleniyor. Biden, zayıflayan popülerliğine rağmen rakipsiz görünüyor.  

- Avrupa Birliği Genel Seçimleri (6-9 Haziran): Aşırı sağın yükselişiyle, seçimler geleneksel değerler ve göç karşıtlığı üzerine odaklanacak.  

- Tayvan Başkanlık ve Yasama Seçimleri (13 Ocak): Tayvan'ın geleceği ve bölgesel istikrar açısından kritik olan seçimler, Çin'in gölgesinde gerçekleşecek.

- Rusya Başkanlık Seçimi (15-17 Mart): Vladimir Putin'in muhtemelen tekrar seçileceği belirsizlik içermeyen bir süreç bekleniyor.

-Türkiye Yerel Seçimleri (31 Mart): Yerel seçimler ekonomik krizin derinleştiği ve benzeri görülmemiş baskı ortamında gerçekleşiyor. Medya iktidarın kontrolünde, onlarca gazeteci ve binlerce siyasetçi cezaevlerinde. Kürt kentlerinde iktidarın gasp ettiği belediyeler yolsuzluk yuvalarına dönüştürüldü. Siyasi, ekonomik ve toplumsal krizler, Kürtlere karşı ırkçı savaş ve kutuplaşma arasında bu seçimler hem iktidar hem de muhalefet için ciddi bir sınav olacak. 

- Venezuela Başkanlık Seçimleri (Yılın İkinci Yarısı): Nicolas Maduro'nun, muhalefetle müzakerelerde bulunarak ülkenin liderliğinde kalıp kalmayacağı belirsiz.

- Senegal Cumhurbaşkanlığı Seçimi (25 Şubat): Macky Sall'ın üçüncü dönem adaylığından çekilmesi, seçimi belirsiz kılıyor.

- Birleşik Krallık Genel Seçimi (Tarih Bilinmiyor): Muhafazakârların radikalleşmesi ve çeşitli skandallar, İşçi Partisi'nin geri dönüş şansını artırıyor.

- Hindistan Yasama Seçimleri (Bahar): Narendra Modi'nin liderliğindeki BJP'nin, muhalefetin bir araya geldiği bir ittifaka karşı kazanması bekleniyor.

- Meksika Başkanlık Seçimi (2 Haziran): Claudia Sheinbaum ve Xóchitl Gálvez arasında geçecek kadın düellosu, ülkenin geleceğini şekillendirecek.

- Endonezya Başkanlık ve Parlamento Seçimleri (14 Şubat): Joko Widodo'nun ardından, hanedan kaymasının yaşanabileceği bir döneme giriyor.

- Güney Afrika Genel Seçimler (Bahar): ANC'nin 1994'ten bu yana ilk kez mutlak çoğunluğu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağı tarihi bir seçim.