100 yıl sonra Rusya’da hafızalardan silinen ve hor görülen Lenin

Bolşevik devriminin lideri Lenin, ölümünden yüz yıl sonra özellikle Vladimir Putin’in Stalin’i tercih eden politikaları ile büyük ölçüde Rusların hafızasından silindi. Kızıl Meydan’da mozolesi kaldı. Ukrayna savaşı ile bir kez daha suçlama konusu oldu.

Pazar günü bu yüzüncü yıl dönümü için Rus yetkililer herhangi bir açıklama yapmadı ve Kremlin'in gölgesinde yer almasına rağmen mozolesinde yalnızca bir Komünist Parti töreni planlandı.

Kremlin'in gözünde, gücü ve zaferi simgeleyen aslında Stalin'ken, Lenin özellikle Vladimir Putin tarafından kaybeden lider olarak görülüyor.

Vladimir İlyiç Ulyanov 21 Ocak 1924'te 53 yaşında öldüğünde, Sovyet yetkilileri Stalin'in emriyle cesedin mumyalanmasına ve mozolesinin inşasına başladı.

Cilalı kırmızı ve siyah taşlardan oluşan bina, Ekim 1930'dan bu yana Kızıl Meydan'ın kalbinde duruyor. 1953'te Stalin'in kalıntıları da Lenin’inki ile buluşturuldu ancak Stalin’den arındırma politikalarının parçası olarak 1961’de Stalin’in kalındıları kaldırıldı.

Sovyet döneminde Lenin'in naaşı önünde saygı duruşunda bulunmak için büyük kalabalıklar toplanıyordu. Bugün devrimci lideri anma törenleri ellerinde bayraklar ve kırmızı karanfillerle sadece birkaç nostaljik insanı bir araya getiriyor.

Mumyalanmış ceset öncelikle turistik bir cazibe merkezi haline geldi. Her 18 ayda bir, bilim insanlarının kalıntıları yeniden mumyalaması ve zamanın neden olduğu hasarı onarmak için mozole kapatılıyor. 16 derece sıcaklıkta muhafaza edilen zırhlı cam lahitte Lenin’in cenazesinden sadece yüzde 23’lük bir kalıntının kaldığı belirtiliyor.

Vladimir Putin, Lenin'den nadiren söz ediyor. Özellikle 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik saldırının hemen öncesinde, Ekim 1917 devriminin babasına yönelik suçlaması dikkat çekiciydi.

Saldırıdan üç gün sonra, Ukrayna Ulusu'nun gerçekliğini inkar eden iğneleyici bir konuşma yapan Putin, Lenin'i, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni (SSCB) kurarken Ukrayna'yı icat etmekle suçladı.

Vladimir Putin'e göre Ukrayna devleti Rus topraklarında kuruldu ve Lenin belirli bir özerkliğe sahip Sovyet cumhuriyetleri yaratarak milliyetçiliğin ortaya çıkmasına ve dolayısıyla SSCB'nin çöküşüne olanak sağladı.

Rusya Devlet Başkanı, "Bolşevik politikaları sayesinde Sovyet Ukrayna ortaya çıktı. Ona Lenin'in Ukrayna'sı demek son derece yerinde olur. O, onun mucidi, mimarıdır" dedi.

Buna rağmen Lenin tamamen silinmedi. SSCB'nin yıkılmasıyla heykellerin çoğu yıkılmış olsa da Rusya'daki birçok şehir merkezine hâlâ hakim.

Moskova'da 22 metrelik Lenin anıtı hala Kaluga Meydanı'na hakim durumda. Doğu Sibirya'daki Ulan-Ude'de bir kaide üzerine yerleştirilen devrimcinin başı 14 metre uzunluğunda. Ve büstü aynı zamanda erişilmezlik kutbu Antarktika'da, SSCB'nin üs kurduğu kıyıdan en uzak yerde duruyor.

Tüm Sovyet liderleri arasında Putin’in en sık başvurduğu kişi Stalin olarak öne çıkıyor. Ama baskılarını kınamak için değil, Hitler Almanya'sını devasa kayıplar pahasına mağlup eden devlet adamını ve savaş liderini övmek için bunu yapıyor.